25 september 2024

Feestelijke Activiteiten Ter Ere van H. Gerardus Majella in Wittem op 16 oktober

16 oktober is de feestdag van de H. Gerardus Majella, de heilige voor wie al meer dan honderd jaar mensen uit het hele land naar Wittem komen.

Er zijn verschillende vieringen en activiteiten op en rondom deze feestdag:

  • Zaterdag 14 oktober: de Kringviering om 19.00 uur (de wekelijkse gebedsviering op de zaterdagavond) wordt afgesloten met een lichtjesprocessie naar het beeld van Gerardus in de tuin van het klooster. Daar worden de vele briefjes met intenties verbrand, die mensen in de loop  het jaar bij Gerardus achterlaten. Verbrand – zodat ze opstijgen naar de hemel.
  • Zondag 15 oktober: behalve de gewone drie eucharistieviering (9.00 uur, 11.00 uur – met Gemengd Zangkoor Partij-Wittem en 18.00 uur) is er ’s middags om 14.30 uur een Gerardus-middagdienst met processie door de tuin.
  • Maandag 16 oktober: Gerarduswandeling, een tocht van 7 km, met onderweg enkele bezinningsmomenten. Hij start om 8.30 uur bij de Gerardushoeve in Epen (Julianastraat 23). Aankomst in Wittem rond 10.30 uur, op tijd voor de viering van 11.00 uur. Na de middag is er een wandeling terug (ook 7 km, langs een andere route). U kunt ook de bus terug nemen: lijn 57 stopt kort bij het klooster en even later pal voor de Gerardushoeve.
  • Maandag 16 oktober, 11.00 uur: feestelijke eucharistieviering ter ere van Gerardus. Aan het einde van deze viering worden alle gaven voor de Voedselbank*) overhandigd aan onze voedselbank-koerier, die ze zal bezorgen bij het Voedselbank-inzamelpunt in Landgraaf.
  • De gaven voor de Voedselbank worden tussen 1 en 16 oktober ingezameld met de actie ‘Geef als Gerardus’. Gerardus staat immers bekend om zijn zorg voor de armsten, aan wie hij brood uitdeelde altijd als ze erom vroegen. Geef ook als Gerardus tussen 1 en 16 oktober: breng iets mee voor de Voedselbank als u naar Wittem komt. Liefst houdbare en gezonde producten zoals zilvervliesrijst of een blik groente.

    Foto en Tekst: Klooster Wittem