25 september 2024

Heksenberg-NEC wint met 3-1 de uitwedstrijd tegen VV Weltania Wedstrijd begon met 1 minuut stilte voor overleden clubicoon Jo Born

Weltania- Heksenberg

De wedstrijd op Sportpark Terworm in Heerlen begon met 1 minuut stilte. Vooral voor thuisclub Weltania een zeer emotionele stilte, waarbij het bezoekende Heksenberg-NEC zeker ook onder de indruk waren. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want verleden week kreeg Weltania de onheilstijding dat haar grote clubicoon, te weten Jo Born, op 69 jarige leeftijd plotseling was overleden. Nog triester was het gegeven dat Jo Born, zoals vaker gebezigd wordt, in het “harnas” gestorven. Waarom dit gezegde? Welnu: Jo Born stierf immers plotseling tijdens zijn (vrijwillige)-werkzaamheden op accommodatie Sportpark Terworm. Eigenlijk niet te vatten, zo onwezenlijk en waarom?

Uit respect voor familie van Jo en zijn vereniging Weltania en met dank ook van het bezoekende Heksenberg-NEC vóór het wedstrijdverslag een korte opsomming van de verdienste van deze clubicoon. Jo Born was 43 jaar lid van Weltania en altijd een drijvende kracht. Eerst als voetballer, later onder meer (jeugd)trainer en -leider, assistent-scheidsrechter, elftalbegeleider, barmedewerker, webbeheerder en bestuurslid. Wekelijks schreef hij kritisch maar eerlijk het wedstrijdverslag voor het eerste elftal en recent coördineerde hij de kledinguitgifte voor de jeugd. Daarnaast was hij actief in vele commissies om zijn Weltania optimaal te laten functioneren. Hij zal dan ook node gemist worden.

Weltania-Heksenberg-NEC 1-3
Zoals hierboven aangegeven werd, voorafgaande aan het eerste wedstrijd fluitsignaal van scheidsrechter P.J.C.Vrenken  op Sportpark Terworm 1 minuut totale stilte gehouden en waren de gedachte op dat moment bij Jo Born. De eerste helft begon rustig en het samenspel van Weltania was iets beter. Dientengevolge waren de beste kansen toch in deze eerste driekwartier voor Weltania. Maar Heksenberg-NEC doelman Collin voorkwam tot 2 keer toe een open kans voor de goal. Aan de andere kant kopte Michael Gijsberts op 5 meter voor de goal net naast. Net voor rust kreeg Jasper Braad een kans om te schieten en het staat dan  0-1 voor Heksenberg-NEC. .Direct hierna is Timo van Gils voorbij de laatste man en werd getackeld. Scheidsrechter bestraft dit met geel, waar rood beter op zijn plaats was.

In de tweede helft speelt Heksenberg-NEC iets gestructureerde en nam Timo,van Gils “wraak” die in de eerste helft stevig werd getackeld en scoorde de 0-2. Weltania moest nu komen en deed dit ook en dank zij Sebastiaan van Middegaal kwam de aansluittreffer tot stand 1-2 dus. Weltania ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Dit lukte niet maar gelukkig voor Heksenberg-NEC viel in de laatste minuten de 1-3 via Dylano.van Zundert. Saillant detail: doelpuntmaker Dylano van Zundert is opgegroeid in Heksenberg en speelde als kleine jongen op het plaatselijke St.Hubertusplein. Maar kleine jongens worden groot en daar profiteert Heksenberg-NEC nu van. Leuk toch

Heksenberg-NEC staat nu in de Derde klasse A derde op de ranglijst met 4 punten uit 2 gespeelde wedstrijden. Zondag 8 oktober komt R.K.S.V. Leonidas-W. Maastricht naar Sportpark de Varenbeuk. Bij de Heksenbergers (nog voor de fusie met NEC dus) gaan de gedachten uit naar de jaren geleden overleden clubpersoon Leo Hameleers die ook heel wat verdiensten achter zijn naam had staan. Leo Hameleers, afkomstig uit Maastricht was vroeger immers oud-lid van Leonidas.

Foto’s: Marcel van Oppen