25 september 2024

Primeur kerkdienst op zondagmiddag in kerk Heksenberg-Heerlen Komende zondag 8 oktober om 17.00 uur viering met zegening dieren

Intro: zoals alom bekend is de St. Gerardus Majellakerk in de parochie Heksenberg-Heerlen, vernoemd naar haar rooms-katholieke patroonheilige Gerardus Majella. Voor de nu 2023  al 85 jaar zijnde plaatselijke Harmonie St Gerardus is hij eveneens ook de patroonheilige. Als Gerardo Majello werd hij geboren op 6 april 1726 in de Italiaanse plaats Muro Lucano (nabij Napels). Hij was de zoon van een kleermaker. In 1749 meldde hij zich bij de redemptoristen als lekenbroeder. Hier vervulde hij zonder tegenspraak eenvoudig werk. Hij overleed op 16 oktober 1755 in de plaats Materdomini Italië. Zijn sterfdag is tevens ook zijn naamdag welke, behalve in Heksenberg/Heerlen, ook nog in andere parochies in Nederland gevierd wordt.  Overigens werd Gerardus Majella in 1904 Heilig verklaard door paus Pius X.

Afgelopen zondag 1 oktober vond in genoemde kerk, zoals het zo mooi heet, een primeur plaats, welke zeker aandacht verdient. Daar was dan ook alle reden toe en trok ook de aandacht van redactie ParkstadActueel, die een kijkje ging nemen betreffende deze primeur. De H.Mis stond gepland op 17.00 uur. Op het moment dat de kerkklokken uitnodigend klonken scheen de zon volop. Ook was het wellicht daardoor o.a. niet zo vreemd dat de grote ingang kerkdeuren, aan de kant van de Heerenweg, wagenwijd open stonden. Maar evenals de beierende kerkklokken, was het zeker bedoeld als een uitnodigend karakter.

Natuurlijk rijst de vraag dan op: waarom nu op zondagmiddag om 17.00 uur?  Pastoor J.W. Janssen gaf hiertoe de volgende uitleg: “voor veel kerkgangers in onze eigen Parochie Federatie Heerlen-Noord, als ook daarbuiten, is het niet altijd mogelijk om een mis bij te wonen binnen de gangbare zondagsdiensten die nu worden aangeboden. Een zondagsmis in de namiddag biedt voor deze mensen een extra gelegenheid en een mooie manier om het weekend af te sluiten. Vanaf 1 oktober jl. is er dus iedere zondag om 17:00 uur een Heilige Mis in de Gerardus Majellakerk, onderdeel van en georganiseerd door Parochie Federatie Heerlen-Noord. Overigens zullen deze diensten regelmatig in het teken staan van een speciale gelegenheid”. Overigens zal iedere 3e zondag van de maand de mis in het Engels worden opgedragen. Een geste die zeker door de buitenlandse kerkgangers op prijs gesteld zal worden.

Heksenberg, Gerardus Majellakerk

Toch was de opkomst voor deze eerste H.Mis bemoedigend waar pastoor Janssen toch trots op was. Rond 17 parochianen hadden de moeite genomen om op dit (ongewone) zondagse tijdstip aanwezig te zijn, zeker rekening houdende dat op zondagmiddag veelal activiteiten zijn zoals o.m. voetbal. Deze eerste H. Mis moet dan ook de “springplank” zijn voor vervolg Eucharistievieringen. Deze staan inmiddels dan ook al vast. Komende zondag 8 oktober zal andermaal om 17.00 uur een bijzondere viering plaatsvinden met de zegening van de dieren onder het motto: “heerlijke beestenboel”. Alle dieren en hun baasjes zijn welkom (ook in Schandelen en Heerlerheide). De kinderen krijgen allemaal een knuffel. Zondag 15 oktober staat eveneens om 17.00 uur de viering in het teken van de sterfdag van de patroonheilige Gerardus Majella m.m.v. koor Coda. Overigens is er voor de kerkgangers na iedere H.Mis gelegenheid voor het nuttigen van een kop koffie en met elkaar in ongedwongen gesprek te kunnen gaan in de Gerardushoeve onder de kerk Hei Grindelweg. Een lovenswaardig initiatief.

Redactie ParkstadActueel: hfd/eindredacteur Callie Steijaert