25 september 2024

Mona Keijzer (BBB) verrassende naam in debat tijdens Congres Limburg Verduurzaamt. Hoe ziet de duurzame toekomst eruit volgens BBB?

Foto: Mona Keijzer

Wie BBB zegt, zal daar niet direct het woord ‘Duurzaamheid’ aan koppelen. De BoerBurgerBeweging (BBB), die kort na de boerenprotesten omtrent de stikstofcrisis is opgericht, gaf in het verleden al vaker te kennen dat de huidige Nederlandse politiek niet in staat is gebleken om een langjarige duurzame visie te maken voor de ontwikkeling en het behoud van het platteland en haar unieke eigenschappen. Daarmee is de partij niet vies van de nodige kritiek op de manier waarop het demissionair kabinet de klimaatdoelen van 2050 wil behalen.

Wie rood staat kan niet groen doen 

‘Wie rood staat kan niet groen doen’. Met deze spreuk wordt het thema ‘klimaat’ aangeduid in het verkiezingsprogramma van de partij. De partij pleit voor een evenwichtige benadering van duurzaamheid, waarbij economische belangen, milieuoverwegingen en sociaal-culturele aspecten in overweging worden genomen. Ze bekritiseren daarbij vaker overheidsbeleid dat als te streng wordt beschouwd ten opzichte van boeren, zoals regelgeving met betrekking tot stikstofuitstoot en fosfaatrechten.  

Ook met betrekking tot wind- en zonne-energie als duurzame energiebron is de BBB het niet in alle gevallen eens, wat vraagtekens oproept over wat volgens de partij dan wel de juiste duurzame energiebron is om de gezamenlijk opgestelde klimaatdoelen van 2050 te behalen. Met deze gegevens in het achterhoofd kun je dus stellen dat Mona Keijzer (nr. 2 op de lijst van de BBB) een opvallende kandidate is voor het debat dat op 27 oktober, tijdens het congres ‘Limburg Verduurzaamt’ plaatsvindt. 

Congres Limburg Verduurzaamt 

Het congres wordt georganiseerd door WoonWijzerWinkel Limburg in samenwerking met Roda J.C. Kerkrade en Stadsregio Parkstad Limburg. ”We worden allemaal in ons werk en in de samenleving geraakt door de thema’s energietransitie en verduurzaming. Ik proef de behoefte bij dit soort grote maatschappelijke veranderingen om hier samen over in gesprek te gaan, van elkaar te leren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen, die deze transitie toegankelijker, eerlijker en wellicht ook gemakkelijker uitvoerbaar te maken” geeft Marwin Dekkers, algemeen directeur van de WoonWijzerWinkel Limburg, aan. 

Aansluitend aan het congres, dat gevuld wordt door verschillende presentaties, lezingen en keynotes rondom de bevordering van duurzaamheid en de energietransitie in Limburg, vind het toekomstdebat Limburg plaats waarin verschillende partijen door gerenommeerd journalist Twan Huys aan de tand worden gevoeld over de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, waterveiligheid en energierechtvaardigheid. 

Naast Mona Keijzer zullen onder andere ook Joris Thijssen (PVDA/GroenLinks), Silvio Erkens (VVD) en Hans Vijlbrief (D66) aan het debat deelnemen. Daarnaast is de organisatie nog in afwachting van VOLT, SP en zelfs de kersverse partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Met de aankomende tweede kamer verkiezingen in het vooruitzicht, belooft dit dus een levendig en spannend debat te worden. 

Voor meer informatie over het congres kunnen geïnteresseerden terecht op de website www.congreslimburgverduurzaamt.nl 

Foto en Tekst: WoonWijzerWinkel Limburg