25 september 2024

Stichting De Positieve Stad heeft samen met cultuurmakers en bewoners van de buurten Eikske en de Mijnbuurt een mini-expositie en publicatie gemaakt tijdens project M’n buren in Eikske en de Mijnbuurt.

De positieve stad

Stichting De Positieve Stad is begin 2023 gestart met project M’n buren in Eikske en de Mijnbuurt. Een sociaal-cultureel project waarmee alle bewoners van de buurten Eikske en de Mijnbuurt in Landgraaf, van jong tot oud, elkaar beter hebben leren kennen en samen een expositie hebben gerealiseerd. Het betrekken van de bewoners en het stimuleren van hun ontwikkeling heeft centraal gestaan in het proces om de sociale cohesie in de Landgraafse samenleving te stimuleren.

Eikske en de Mijnbuurt

In maart 2023 is er een startbijeenkomst georganiseerd waarin bewoners hun gedachten over vriendschap en verbinding met de cultuurmakers hebben gedeeld. Verschillende vragen stonden hierbij voorop: Waar denken de buurtbewoners aan bij het thema vriendschap?; Wat zijn de pluspunten betreffende vriendschap en verbinding in de buurten Eikske en de Mijnbuurt?; Wat kan er beter betreffende vriendschap en verbinding in de buurten?

Om het antwoord van de bewoners op deze vragen aan een breed publiek te tonen, zijn de culturele talenten samen met bewoners aan de slag gegaan met het maken van poëzie, kunst en een mini-expositie. Tijdens het project hebben de cultuurmakers interviews gehouden bij bewoners en diverse inspirerende workshops verzorgd, waarbij het thema vriendschap en verbinding telkens centraal heeft gestaan. De workshops en activiteiten zijn gericht geweest op alle bewoners van de wijk en hieraan hebben zowel de jeugdige bewoners, alsmede de volwassenen en senioren deelgenomen.

De cultuurmakers, die hard hebben gewerkt aan het eindresultaat, zijn: socioloog en interviewer, Theo Ploeg; woordkunstenaar Jidske van de Klundert; street artist Brian Heiligers en fotograaf Katharina Sogeler. De activiteiten hebben hoofdzakelijk plaatsgevonden bij wijkcentrum An de Koel, het wijkzorgcentrum Dokter Calshof van Meander in Schaesberg, voetbalclub VV Schaesberg, en bij kidsclub Kidszone van het lokale jongerenwerk van JENS. Het project is financieel ondersteund geworden door het Oranje Fonds, het Fonds Luc Janzen Provincie Limburg, Stimuleringsfonds Burgerkracht Limburg en VSB Fonds.

Op 14 november van 12:30 uur – 13:30 uur wordt de mini-expositie en de publicatie tijdens een officiële onthulling bij Wijkzorgcentrum Dokter Calshof in Schaesberg getoond aan alle geïnteresseerden. Pat’s Tosti Kar van Pat’s Tosti Bar zal tijdens de onthulling zorgen voor een smakelijke middag.

Foto en Tekst: De positieve stad