25 september 2024

Sit-ins op Den Haag Centraal en Roermond Centraal in solidariteit met Palestina

Foto: Adobe Stock

In protest tegen de aanhoudende aanval op Gaza door de Israëlische staat vindt er op dinsdag 21 november vanaf 18:00 een landelijk georganiseerde ‘sit-in’ plaats op Den Haag Centraal.

Op donderdag 23 november vervolgen wij ons protest in Roermond met een ‘sit-in’ op Roermond Centraal. Hiermee doen we mee aan een landelijke actiedag waarop er op verschillende treinstations door heel Nederland sit-ins georganiseerd worden om 18:00. Naast Roermond, zullen er ook sit-ins zijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede, Haarlem, Almere en Alkmaar. We willen laten zien dat er ook in Roermond veel mensen zijn die vinden dat er een eind moet komen aan de massamoord die voort blijft duren in Gaza. En die vinden dat de regering aan moet dringen op een direct Staakt het Vuren.

Hoewel zojuist is aangekondigd dat het vuren vier dagen gestaakt zal worden, is er geen enkele zekerheid dat de massamoord daarna weer hervat zal worden.Vooralsnog zegt Netanyahu net zolang door te gaan met de oorlog totdat ‘Israël al zijn doelen heeft bereikt.’Hoewel er 150 vrouwen en kinderen zullen worden vrijgelaten. Is er sprake van 7000 Palestijnse politieke gevangen. Sinds het begin van Oktober zijn er 200 kinderen gearresteerd..Juist nu en tijdens de gevechtspauze, moet er zoveel mogelijk druk worden uitgeoefend op Israël om de strijd niet te hervatten.

Waarom organiseren we deze acties?

“Het doel van de sit-ins is om de normale gang van zaken te onderbreken, en om druk uit te oefenen op de Nederlandse overheid, die nog steeds weigert op te roepen tot een staakt-het-vuren. Dit zijn geweldloze acties, waarbij het doel niet is om reizigers te blokkeren.”

Wie organiseert deze acties?

Wij zijn een groep mensen uit Roermond zelf, Limburg en Brabant, die betrokken zijn bij verschillende sociale bewegingen en organisaties. Met onze acties komen we in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina.”

Wat zijn onze eisen?

“Wij eisen dat de Nederlandse overheid oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza. Wij eisen een einde aan de genocidale oorlog tegen Gaza, de etnische zuivering en geforceerde verplaatsing van Palestijnen, en de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Ook dringen wij aan op het verbreken van diplomatieke banden en samenwerking van de Nederlandse overheid met de staat Israël en Israëlische bedrijven.”

Over het gebruik van leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ tijdens onze acties:

“In reactie op onze eerdere acties ging het in de media veel over ons gebruik van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Wij beroepen ons op de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam dat de leus binnen het recht op vrijheid van meningsuiting valt, en dat er bij gebruik van de leus ‘geen sprake is van bedreiging, opruiing of strafbaar aanzetten tot haat’. Het debat rondom de leus werkte de afgelopen dagen als een bliksemafleider, waarmee de aandacht wordt weggetrokken van de voortdurende genocide in Gaza. Zo werden pro-Palestijnse sprekers afgelopen zondag op de Nederlandse klimaatmars onderbroken door de organisatie na het uitspreken van de leus. Wij verzetten ons tegen het censureren van deze leus, die staat voor vrijheid en gelijkheid voor alle Palestijnen.

Praktische informatie

Wat: Sit-ins in solidariteit met Palestina

Wanneer en waar:

  • Dinsdag 22 november 18:00, Den Haag Centraal

  • Donderdag 23 november 18:00, op Roermond Centraal

 

Statement van de actiegroep:

Wie zwijgt stemt toe – Geen Nederlandse medeplichtigheid aan genocide! Wapenstilstand nu!

Het dodental van de Israëlische aanval op Gaza loopt steeds verder op. Ondertussen zijn er al meer dan 10.000 mensen vermoord, waarvan bijna de helft kinderen. Niemand is veilig: ziekenhuizen, scholen en woonhuizen worden zonder onderscheid gebombardeerd. De genocidale retoriek van de extreemrechtse Israëlische regering laat er geen misverstand over bestaan wat het doel is van deze aanval: de verdere etnische zuivering van historisch Palestina.

Op tal van manieren werkt Nederland met de Israëlische Apartheidsstaat samen. Internationaal houdt Nederland Israël de hand boven het hoofd. Zo weigert Nederland op te roepen tot een staakt-het-vuren of het zonder voorwaarden toelaten van humanitaire hulp aan Gaza. Verder onderhoudt Nederland sterke banden met Israëlische wapenfabrikanten en het Israëlische leger, en wordt de import en export van Israëlische wapens toegestaan.

De afgelopen weken gingen al tienduizenden mensen in Nederland de straat op in solidariteit met de Palestijnen. Maar aangezien de reguliere demo’s niet het gewenste effect hebben op politiek niveau, moeten we de druk opvoeren. Dat is waarom we komende dagen ‘sit-ins’ blijven organiseren op Schiphol Plaza en verschillende Nederlandse treinstations.