25 september 2024

Zondag 10 december weer herdenking Wereldlichtjesdag in Heerlerheide-Heerlen Herdenking vindt plaats op de Algemene Begraafplaats aan de Kampstraat

Wereldlichtjesdag 2023

Het is al jaren een meer als bekend gegeven dat  jaarlijks, op de tweede zondag in december, de herdenking van Wereldlichtjesdag plaats vindt in Heerlerheide. Dit jaar 2023 dus komende zondag 10 december.

De organisatie was en is in vertrouwde handen van Thei Vrolings (oud-wethouder in Heerlen) en zijn echtgenote Gusta Vrolings. Zij doen dit samen met Anton Kleintjens van A-Z Uitvaart. En worden hierin gesteund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Overigens worden de gedichten verzorgt door Ellen van der Ven-Gielkens. Haar echtgenoot Barry van der Ven is sinds dit jaar ook zelf actief betrokken geraakt bij de organisatie. Als heel positief te omschrijven is dit jaar ook de aanmeldingen van enkele nieuwe jonge vrijwilligers die maar wat graag hebben aangegeven om mee te helpen. Zeker een chapeau waardig.                                                                                                                     

Zondag 10 december as. staat dus in het teken van Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden op deze dag om klokslag 19.00 uur kaarsen aangestoken voor overleden kinderen. Daarmede wil de organisatie hun  bijdrage leveren aan deze ketting van licht die dan rondom de wereld wordt gelegd door samen te komen op de begraafplaats. Het verliezen van een kind is overigens niet aan leeftijd en tijd gebonden. Dientengevolge worden alle overledenen die rusten op de begraafplaats of elders herdacht. Daarom is iedereen van harte welkom. De entree van de begraafplaats zal worden verlicht. Het staat iedereen vrij om zelf ook verlichting mee te nemen.

Wereldlichtjesdag 2023

De herdenking begint om 18.00 uur en eindigt rond 19.15 uur. De begraafplaats is vanaf 17.45 uur toegankelijk (enkel via de Kampstraat gelegen hoofdingang). Opening van de bijeenkomst vindt plaats middels een woord van welkom door Anton Kleintjens, die de aanwezigen ook door het programma zal leiden. De gedichten zullen voorgedragen worden door Ellen van der Ven-Gielkens. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Fanfare St. Caecilia Nieuw Einde.

De aanwezigen ontvangen vervolgens een papieren lampion met daarin een ledkaarsje. Rond 18.40u. er gezamenlijk, onder begeleiding van Fanfare St. Caecilia, een korte rondgang over het kerkhof worden gemaakt.  De looproute zal daarbij worden verlicht met warnblinkers. Na het muzikale sluitstuk zal er 1 minuut stilte in acht worden genomen. Evenals voorgaande jaren zorgen vrijwilligers voor koffie en warme chocomel.

Let op: De organisatie is niet aansprakelijk voor eventuele (im)materiële schade

Foto’s: organisatie Heerlerheide 

Redactie ParkstadActueel: tekst hfd/eind redacteur Callie Steijaert