25 september 2024

Herinnering In Memoriam aan op 15 december 2022 overleden Lucho Carreno

Beste gewaardeerde lezers van site ParkstadActueel

Eigenlijk is het niet te bevatten dat vandaag 15 december het al 1 jaar geleden is dat onze fotograaf en eigenaar van site ParkstadActueel is overleden. Ook na een jaar is het nog steeds heel moeilijk om dit te aanvaarden bij echtgenote en zijn kinderen. Maar ook voor deze hfd/eind redacteur (overigens op zijn ziekbed nog benoemd door Lucho) is de trieste herinnering aan “baas” Lucho nog dagelijks voelbaar als er weer teksten gemaakt worden. Tussen Lucho en schrijver dezer was immers al rond tien jaar een meer als goede band met een prima journalistieke verstandhouding. Ook nu wordt Lucho node gemist door iedereen die hem gekend hebben. 

Hieronder als een hommage aan Lucho een korte opsomming van de situatie in november/december 2022 en een herinnering weergave betreffende de door schrijver dezer, na het overlijden van Lucho, gemaakte speciale In Memoriam

6-12-2022 heeft op verzoek deze schrijver een mededeling laten rondgaan waarin het volgende aangegeven werd. Helaas kan Lucho niet aanwezig kunnen zijn bij onder meer voetbalwedstrijden en andere sociale gebeurtenissen en evenementen.

Lucho is op zaterdag 26 november jl. op de IC van het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen (Henri Dunantstraat 4) opgenomen met een zware longontsteking Ik was gisteren even bij hem en was toch geschrokken over zijn huidige toestand. 

Het wachten is nog op de uitslagen van verschillende onderzoeken. Hij maakt hele kleine stapjes vooruit, maar is erg verzwakt. Op dit moment heeft hij geen ondersteuning van zuurstof meer. Zijn herstelproces zal een hele tijd duren en voorlopig is bezoek nog te vermoeiend voor hem.

Op 8-12-2022  stelde schrijver dezer aan familie de vraag hoe het  gaat het met Lucho in Maastricht. Hoop uiteraard van harte dat er enige verbetering is. Zal proberen om hem ergens volgende week te kunnen bezoeken in Maastricht. Kunnen je/jullie mij op de hoogte houden aangaande het verloop van de gezondheid van Lucho. Helaas was een persoonlijk bezoek niet meer nodig. Kort voor zijn overlijden kon ik gelukkig, via telefoon, nog even met hem spreken hoe moeilijk dit ook was. Als blijvende herinnering aan een geweldige persoon hieronder toch nog even de op 18-12-2022 geschreven In Memoriam.

“Cruzar por el espagio de libertad
En libertad, como los pajarillos, en libertad
 Que nadie me pregunte, a donde va”

Toen bekend werd dat Lucho Carreno was overleden heerste er grote verslagenheid bij eenieder die hem kende in deze regio e.o. Hij was immers al vele jaren met zijn onafscheidelijk fototoestel een vertrouwd gezicht. Op een groot aantal voetbalvelden en andere evenementen was hij steeds aanwezig om zijn fotopassie gestalte te geven. Vervolgens plaatste hij zijn vakkundige foto’s, ondersteund met teksten, op zijn eigen Parkstad Actueel media. Een media die, mede dank zij hem, grote waardering ondervond. Hij zal nu helaas node gemist worden in zijn genoemde (werk)-regio.

Lucho Carreno werd geboren in Santiago de Chile op 18 juli 1952 en overleed afgelopen donderdag 15 december in Maastricht. In zijn jonge jaren heeft hij destijds, zonder verder in detail te treden, in Chili middels de toen heersende militaire junta heel wat ontberingen ondergaan welke hem noopte om het land te verlaten. Niettemin bleef zijn geboorteland Chili verankerd in zijn leven en hoopte en droomde hij om ooit terug te keren naar zijn land, een hoop en droom die door zijn overlijden niet meer zal plaats vinden.                                                           

Na diverse omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Hier kon hij een nieuw (democratisch) vrij leven beginnen. Uiteindelijk vestigde hij zich in Heerlen. Van hieruit werd hij een begrip in deze regio. Het zou te ver voeren om al zijn journalistieke fotobesognes weer te geven en dat waren er heel veel. Overal waar hij naar toe ging om zijn fotografisch werk te doen vond hij veel waardering, mede ook door zijn persoonlijke opstelling. Hij was altijd genegen om een praatje te maken en maakte zich daardoor zeer geliefd.

Onlangs werd Lucho ziek en moest met spoed opgenomen worden in het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Vervolgens werd hij voor verdere behandeling overgebracht naar Maastricht UMC. Hier is hij donderdag 15 december overleden en rest zijn directe familie veel sterkte in deze voor hen zware tijden.

De crematiedienst op woensdag 21 december 2022 in het Crematorium Heerlen, gelegen aan de Imstenraderweg 10, gaven zeer velen blijk van de sympathie die zij hadden voor Lucho. Een grote troost voor de familie Carreno.   

Callie Steijaert (hfd/eind redacteur