Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss Heerlen succesvol tijdens mars-en show evenement der Lage Landen in Hamont

Intro: zoals bekend is Jachthoorn & Trompetterkorps Edelweiss Heerlen in mei 1960 in de wijk Heksenberg opgericht. De naburige heide parallel gelegen aan de Kievitstraat fungeerde als repetitieruimte. Augurkblikken fungeerde als trommels en de trommelstokken waren vervaardigd door heidetakken. O.l.v. oprichter Wiel Heijltjes werd destijds gestart als jeugddrumband met deelname aan de plaatselijke kindercarnavalsoptocht., toen nog onder organisatie van de voormalige C.V. De Heksebesseme. Maar na verloop van tijd werd de status van jeugddrumband omgezet naar een heus muziekkorps. Uiteindelijk werd de benaming Jachthoorn & Trompetterkorps. Ook nu, anno 2024, maakt Edelweiss als een van de weinige muziekkorpsen nog steeds gebruik van de traditionele jachthoorn.

Lang geleden was de jachthoorn een signaalinstrument dat in de militaire wereld werd gebruikt. Veel jachthoornkorpsen zijn helaas uit het straatbeeld verdwenen. Dat is voor Edelweiss een reden om al bijna 65 jaar vast te houden aan de warme klanken van dit bijzondere instrument. Naast de jachthoorns bestaat de bezetting onder meer uit klaroenen, bastrompetten, sousafoons, lyra’s en modern, swingend slagwerk. Succesvolle optredens is het korps, na de jeugddrumbandstatus, niet vreemd gezien de vele behaalde Limburgse en nationale kampioenschappen en ook gouden medailles op het Wereld Muziek Concours in als klankstad bekend staande Kerkrade. Dientengevolge is dit prachtige muziekkorps al tientallen jaren het visitekaartje en terechte ambassadeurs van de gemeente Heerlen in de mars- en showwereld.

Van Oost naar West en van Noord naar Zuid, overal kent men het unieke Edelweiss geluid. Maar dat niet alleen in eigen land, maar ook tot ver over de grenzen. Edelweiss staat bekend om haar hoge marstempo en is daarom een graag geziene gast bij parades, bloemencorso’s, optochten enz. Daarnaast verzorgt het korps ook graag een showoptreden op (verzoek) taptoe of ander evenement.

Overigens mag in dit resume zeker niet ontbreken het gegeven dat diverse malen Edelweiss het podium deelde met niemand minder dan André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest. Zo traden de muzikanten in 2022 maar liefst 15 keer op tijdens de Vrijthofconcerten in Maastricht en deden dit al eerder in de Johan Cruijff Arena. In 2019 had Edelweiss de eer om als enige burgerkorps deel te nemen aan de Nationale Militaire Taptoe in Rotterdam onder het toeziend oog van zijne koninklijke hoogheid koning Willem Alexander. Edelweiss muzikanten hebben samen één grote passie en dat is het maken van muziek. Met elkaar en voor het publiek. Ze zijn dan ook best trots op hun afkomst. Centraal in de voormalige Oostelijke Mijnstreek waar vroeger de mijnbouw floreerde, maar ook in het gastvrije en Bourgondische Limburg. Hard werken is dus niet vreemd, maar ontspanning hoort erbij.

Dubbelslag mars- en show evenement der Lage Landen

Afgelopen pinksterweekend verbleef Edelweiss in het Belgisch Limburgse plaatsje Hamont-Achel. Hier vond immers het tweejaarlijkse mars- en show evenement der Lage Landen plaats. Van Ronald van Kessel (Mediateam Edelweiss) ontving ParkstadActueel een verslag over het succesvol optreden van Edelweiss, waar we de lezers/volgers van ParkstadActueel graag deelgenoot van willen laten zijn.

Ronald van Kessel: “zaterdagavond 18 mei gaf Edelweiss op het altijd fraai ingerichte marktplein van Hamont, dat werd omgetoverd tot een heus openluchttheater, haar show ten beste tijdens de internationale taptoe. Dit was de primeur van de nieuwe show waarmee Edelweiss dit seizoen op de taptoevelden te zien zal zijn. De show met de titel ‘het zwarte goud’ is een verwijzing naar de sluiting van de laatste steenkolenmijnen. Dit jaar 50 jaar geleden en een muzikaal eerbetoon aan de voormalige Mijnstreek. De show werd zeer goed ontvangen door de 1500 betalende toeschouwers.

Maandag 20 mei (2e Pinksterdag) nam het korps deel aan diverse wedstrijdonderdelen. Voor het eerst, sinds het bijna 65-jarig bestaan van Edelweiss, namen de slagwerkers deel aan het onderdeel Mars. De drumband wist meteen een gouden bokaal met lof van de jury te behalen door 94,05 punten te scoren van de maximaal 100. Dit bleek ook nog eens het hoogste aantal punten over twee wedstrijd dagen te zijn in de middelbare afdeling. Hierdoor ging de overall prijs ook naar Edelweiss. Daarna was het de beurt aan het voltallige korps om zich op te maken voor het onderdeel mars en concert. Edelweiss behaalde ook hier de hoogste onderscheiding in de hogere afdeling met maar liefst 94,73 punten.

Met trots kijken de 55 muzikanten dan ook terecht terug op een zeer geslaagd weekend en mogen Edelweiss én de drumband zich Kampioen der Lage Landen noemen, welke titel toegevoegd kunnen worden aan de vele titels die Edelweiss in haar bestaan heeft vergaard. Vanzelfsprekend werd op de terugreis er al flink gefeest in de bus. Bij thuiskomst wachtte een warm onthaal bij het clublokaal”.

 

P.S: Edelweiss namens ParkstadActueel een welgemeend proficiat toebedeeld.

Foto’s: Korps Edelweiss

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert