Feestelijke jubileumviering 40 jaar koor CODA Heerlen. “Geboorte”-koor uitdaging in een amicale setting

Wanneer zondag 30 juni a.s. in de in de regio bekende locatie Café-Zaal d’r Bok, zoals bekend gelegen aan de gelijknamige Bokstraat, in Heerlerheide, om14.00 uur een lucratief koor zomerconcert zal plaatsvinden heeft dit tevens een meer als bijzondere aparte betekenis. Genoemd concert staat immers onder organisatie van koor CODA, welk koor haar 40 jarig jubileum viert. De keuze van de koornaam CODA is afgeleid en gekozen om het gegeven dat coda een muziekteken is dat een ‘eigenwijze’ manier van herhaling aanduidt. Overigens is CODA aangesloten bij de  Nationale Zangersbond KBZON www.kbzon.nl. Het repertoire omvat veel close harmony liederen in hoofdzakelijk de Engelse taal maar ook composities van Nederlandse bodem en Latijnse gezangen van hedendaagse componisten maken deel uit van hun bloemrijke repertoire. Een bijzondere opmerking hiertoe: al die jaren staat het koor onder de bezielende leiding van dirigent Maurice Schoutrop Zeker niet onvermeld blijvende is ook het gegeven dat achter de piano de begeleiding in handen is van Enrico Marti.

Aan dit feestelijk jubileum concert zal, naast jubilaris CODA zelf, ook Popkoor Thridwing uit Heerlerheide en Rockkoor For Ever Young Parkstad hun medewerking verlenen. De entree voor dit jubileum zomerconcert bedraagt slechts 5 euro (inclusief consumptie). Dus een aanrader om dit jubileumconcert met een bezoek luister bij te zetten. Doen dus. Op 7 december 2024 sluit CODA haar jubileumjaar af met een sfeervol kerstconcert.

De Geboorte” van CODA

Een blik op de verenigingsgeschiedenis leert dat in 1984 een aantal muziekvrienden uit omgeving Heksenberg het initiatief namen om een koor op te richten. Nu anno 2024 bestaat het koor nog steeds en is het 40-jarig jubileum een feit. Mooie arrangementen passeerden door de jaren de revue, in een breed scala. Er wordt dan ook graag en met passie gezongen. Niet zo verwonderlijk, want CODA telt alleen maar enthousiaste leden. Hoewel zingen en mooie muziek maken het doel is, is het sociale aspect ook een belangrijk gegeven; samen zingen verbindt immers. Doordat er nauwelijks verloop van leden is, is er sprake van een vriendengroep. Hoewel er serieus gerepeteerd wordt, is er ook alle tijd voor een praatje en een drankje tijdens de pauze of na de repetitie. Dit kwam onlangs ook duidelijk naar voren tijdens een promotioneel gesprek over dit jubileum in het programma RTV Parkstad smullen met Wim (Frijns) op het buitenpodium De Zwevende Hemel op de Heerlense Bongerd.

Mee zingen?

Nieuwsgierig geworden en zin om met CODA mee te zingen? Het koor repeteert elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Gemeenschapshuis Heksenberg (zaal 3) gelegen aan de Hei-Grindelweg in Heksenberg-Heerlen. De roots van CODA ligt immers in Heksenberg. Dirigent Maurice Schoutrop, is al vanaf de oprichting ononderbroken verbonden aan het koor en is, zowel bij de repetities evenals de (officiële) uitvoeringen, in staat gezelligheid te verbinden aan een gezonde dosis discipline zodat het mogelijk wordt om aan kwaliteit van zang en presentatie te werken. Dirigent ervaring is hem zeker niet vreemd want hij is tevens verbonden bij vriendenkoor Chantez Oirsbeek en is daarbovenop ook jarenlang dirigent geweest van onder andere Harmonie St. Gerardus Heksenberg en Fanfare St. Caecilia in Broeksittard.

Tenslotte o.m. aangeven dat koor CODA ook regelmatig op verzoek eucharistievieringen opluistert en dat Jetse Bremer voor het koor een complete moderne Latijnse mis heeft geschreven die Koor CODA uitvoert onder de naam “Missa De Novo A.D. MMX”? CODA graag nieuwe leden, zowel vrouwen als mannen, welkom heet en daarbij een muzikale scholing geen vereiste is. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden via e-mail: secretaris@koorcodaheerlen.nl, telefoon: 0627458129, ook voor boekingen van een opvoering of het opluisteren van een H.Mis.

Jubilerende CODA, ook namens ParkstadActueel, van harte proficiat met jullie 40 jarige jubileum

Foto’s: Koor CODA

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert