De Stichting Historische Kring Kerkrade presenteert 4 juli onder de titel Kerkrade Onderweg haar nieuwste jaarboek. Het is alweer de zevenentwintigste uitgave met opnieuw bijzondere bijdragen over de lokale geschiedenis. De geschiedenis van Kerkrade is rijk aan gebeurtenissen en kent bijzondere verhalen en markante personen. Aan bod komt deze keer een zeer uitgebreid artikel van historicus Mike Kockelkoren over de rol van de gemeentelijke overheid bij de vervreemding-verwerving cq. toe-eigening en onteigening van Joods vastgoed in de gemeente. Het artikel is een weergave van een onderzoek in opdracht van de gemeente Kerkrade.

In de nieuwe uitgave staan verder onder meer een verhaal over de historie van het familiebedrijf Electro World Benly in Eygelshoven van René Zandvoort, auteur Wim Nolten beschrijft in zijn onderzoek de bewoners van Eygelshoven en Kerkrade aan de hand van documenten en gebeurtenissen, het kerkhof van Abdij Rolduc van Catharina Scholtens, het leven van kapelaan Hein Lochtman van Joost Reinaerts, over wijlen Wiel Klinkenberg van Jotja Ingrid Bessems, uit Eygelshoven en in WO II in Duitse dienst gestorvenen van Wim Slangen, een aanvulling op het artikel ‘Negotie in Kerkrade West’ van Marcel Mohr, de familiegeschiedenis van Schillings-Creuels-DiGiulio van Chris Kuikman en de eerste reclasseringsambtenaar Jac. Beunen in de Oostelijke Mijnstreek van Hub Beunen en Marcel Krutzen.

Uit de nieuwe uitgave blijkt opnieuw dat het de moeite waard is bijzondere Kerkraadse gelegenheden in een jaarboek vast te leggen. De verhalen worden vaak geïllustreerd met foto’s en documenten. Alleen dankzij de inzet van schrijvers uit de eigen Kring en ook daarbuiten kan een jaarboek elk jaar uitkomen. Het jaarboek kost in de boekwinkel 19,50 euro. De presentatie van het jaarboek vindt op donderdag 4 juli plaats om 16.00 uur in de Burgerzaal in het raadhuis. Bezoekers zijn al vanaf 15.30 uur welkom. Het boek is vanaf 5 juli in de diverse boekhandels verkrijgbaar zoals bij boekhandel Deurenberg, Rolduc, Wittem OCGL en EDDEH. Het boek is ook op de dag van de presentatie in het raadhuis verkrijgbaar. Wilt u de presentatie bijwonen, stuur dan voor 27 juni een mailtje naar historischekringkerkrade@gmail.com.

De Historische Kring Kerkrade is in mei 1986 opgericht. Het doel is om onderzoek naar de geschiedenis van Kerkrade te doen en daarover te publiceren. Deze geschiedenis is dan voor een groter publiek beschikbaar. Heeft u herinneringen die u graag met ons wilt delen of is er een gebeurtenis waarvan u vindt dat die eigenlijk in het jaarboek Kerkrade Onderweg niet mag ontbreken, neem dan contact met ons op. Samen met u zorgen we ervoor dat het volgende deel van Kerkrade Onderweg een groot succes wordt. Een mailtje sturen naar bovengenoemd mailadres is al voldoende.

Onderschrift foto:

De meisjes van Lincoln-fabriek.