De Nederlands Minster van Buitenlandse zaken, Hanke Bruins Slot, tijdens haar bezoek aan JFCBS HQ, Brunssum op 19 juni 2024. foto door ADJ Leo Roos, JFCBS PAO

Op woensdagmiddag 19 juni heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Brunssum (HQ JFCBS) bezocht.

Na de welkomtsceremonie op het hoofdkwartier, vond er een gesprek plaats tussen de minister en de commandant JFC Brunssum, generaal Gugliemo Luigi Miglietta. Na afloop volgden presentaties over de rol, taken en verantwoordelijkheden van HQ JFCBS en de economische impact op de regio.

De Nederlands Minster van Buitenlandse zaken, Hanke Bruins Slot, tijdens haar bezoek aan JFCBS HQ, Brunssum op 19 juni 2024.
foto door ADJ Leo Roos, JFCBS PAO

Minister Bruins Slot: “Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. In deze turbulente tijden, waarin Rusland een grootschalige oorlog op het Europees continent is begonnen, is de NAVO essentieel voor onze veiligheid, vrijheid en waarden. Het Joint Force Command in Brunssum speelt een belangrijke rol in de coördinatie van de NAVO-troepen aan de oostflank en daarmee is het van groot belang voor de veiligheid van Nederland en onze bondgenoten.”

Het is een grote eer om minister Bruins Slot hier in Brunssum te mogen ontvangen,” zei generaal Miglietta. “Ik ben ook eeuwig dankbaar voor de steun die we blijven ontvangen van ons gastland en de provincie Limburg. Nederlandse militairen en burgers op dit hoofdkwartier en elders spelen een leidende rol in de verdediging van het NAVO-grondgebied en in het afschrikken van agressie tegen de 32 leden van onze alliantie”.

Na het officiele bezoek, bracht de minister ook nog een kort bezoek aan de Nederlandse militairen en burgermedewerkers van de basis.

HQ JFCBS is een van de belangrijkste militaire hoofdkwartieren van de NAVO, verantwoordelijk voor het leiden van operaties in tijden van crisis. JFCBS is het enige operationele hoofdkwartier in de NAVO-structuur onder het bevel van een Europese generaal.