Gevelverbeteringsfonds Heerlen Heerlen blijft investeren in levendig stadscentrum

Foto: Lidia Carreno Photography

Foto: Lidia Carreno Photography

Heerlen Centrum heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan tot een bruisende ontmoetingsplek, waar cultuur, winkels en wonen samenkomen. De kwaliteit van de openbare ruimte speelt daarin een belangrijke rol. Dat geldt voor de horizontale inrichting -groen, meubels, bestrating-, maar zeker ook voor de verticale inrichting -gebouwen en (groene) gevels. Het gevelverbeteringsfonds speelt hierin een essentiële rol door historische en architectonisch waardevolle gevels te behouden en te versterken, maar ook door innovatieve vergroeningsinitiatieven te stimuleren.

In een besluit heeft de gemeenteraad € 632.000,- vrijgemaakt voor het gevelverbeteringsfonds, met een duidelijk plan tot 2025. Dit omvatte een eerste ronde subsidies, waarbij € 334.750,- werd toegekend aan 12 projecten, gevolgd door een tweede ronde gericht op vergroening en een derde ronde weer specifiek voor gevelverbetering.

De tweede en derde ronde, afgerond in maart 2024, resulteerde in subsidies voor 11 aanvragen ter waarde van € € 205.188,-. Deze investeringen zijn cruciaal om niet alleen de fysieke uitstraling van onze stad te verbeteren, maar ook om bij te dragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Wethouder Centrumontwikkeling Jordy Clemens benadrukt het belang van deze investeringen: “Met deze subsidies zetten we concrete stappen naar een groener en aantrekkelijker centrum. De gevels van Heerlen vertellen ons verhaal en dragen bij aan onze identiteit. Door continu te blijven investeren in deze waardevolle stadsgezichten, versterken we onze gemeenschap en trekken we bezoekers en ondernemers aan.”

Het gevelverbeteringsfonds is een onderdeel van het ambitiedocument ‘Samen Maken Wij Het Centrum’, waarin gemeente Heerlen haar visie op duurzame stadsontwikkeling uitdraagt. Met deze nieuwe investeringen zet Heerlen een belangrijke stap naar een toekomstbestendig centrum, waarin erfgoed, duurzaamheid en leefbaarheid hand in hand gaan.