Toren van Gaia vertelt nu verhaal van Kerkrade en omgeving

De Toren van Gaia in Kerkrade is uitgebreid met een speciaal ontworpen balustrade. Daarop staan afbeeldingen en informatie die verwijzen naar de bezienswaardigheden die vanaf het uitkijkpunt te zien zijn. Zo worden bezoekers verleid om ook andere attracties in de regio Parkstad te bezoeken. “Vanaf de Toren van Gaia heb je een fraai uitzicht over Kerkrade en een groot deel van de Euregio. De nieuwe balustrade maakt deze toch al bijzondere attractie echt helemaal af. We hopen dat de afbeeldingen en informatie bovenop de toren bezoekers zullen verleiden om nog veel meer mooie plekken in Kerkrade en omgeving te bezoeken. Door de beklimming ben je ook nog eens sportief bezig”, aldus wethouder Tim Weijers (Toerisme en Stadsmarketing).


Ontdek Kerkade en de regio
Bovenop de Toren van Gaia, die sinds september 2022 bij de ingang van GaiaZOO staat, heb je een mooi uitzicht. Met 17 meter is de toren ongeveer net zo hoog als 3 volwassen mannelijke giraffen. Talloze bezienswaardigheden en attracties in de wijde omgeving zijn van hieraf te zien. De prijswinnende dierentuin heeft nu samen met Gemeente Kerkrade, Stadsregio Parkstad Limburg en Visit Zuid-Limburg de stap gezet om bezoekers bovenop de toren te informeren over wat er nog meer in de omgeving van GaiaZOO te zien én te doen is. Rob Huppertz (directeur GaiaZOO) laat weten: “Bovenop de Toren van Gaia, die precies op het geografische middelpunt van Kerkrade staat, kijk je niet alleen uit over het entreeplein met de Lakenvelder koeien en de oehoes, maar ook over de stad en haar markante herkenningspunten. De toren is voor élke bezoeker, ook diegene die geen kaartje voor de dierentuin koopt, gratis toegankelijk.”

De toren van Gaia is in 2022 gerealiseerd en is een gezamenlijk initiatief van GaiaZOO en de gemeente Kerkrade.


Dit is Parkstad

Het uitgangspunt is om de in de regio aanwezige toeristen en recreanten aan te sporen het gebied verder te ontdekken. Op die manier worden ze tijdens hun verblijf of dagje uit verleid om nog eens naar Parkstad terug te komen en ook de andere attracties, het erfgoed en de bezienswaardigheden te gaan bezoeken. Eric Geurts (portefeuillehouder Toerisme van de Stadsregio Parkstad Limburg) is verheugd dat ook op deze manier weer extra kracht wordt bijgezet aan het doel van de regionale marketingcampagne ‘Dit is Parkstad’. “Naar elkaar doorverwijzen, daar zit onze kracht en dit stimuleert herhaalbezoek aan onze regio. GaiaZOO en Gemeente Kerkrade geven hiermee een mooi voorbeeld hoe je bezoekers op een interessante manier kan triggeren om meer van de regio te ontdekken.”

Gratis klim

Sinds begin juli is het vernieuwde uitkijkpunt met toeristische informatie klaar. De Toren van Gaia is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van GaiaZOO. Moniek Daniëls, (Regiomanager Parkstad Limburg bij Visit Zuid-Limburg) vindt dat er zo weer een heel leuke attractie is ontstaan die de bezoeker geen geld kost. “Als straks, medio 2025, de Parkstadroute klaar is, dan kun je de Toren van Gaia zien liggen vanaf de route. Even de heuvel op fietsen of wandelen en je kunt een heel leuk moment met je gezin beleven zonder ervoor te hoeven betalen.”

Toren centraal in Beleef Kerkrade TV
Op zondag 7 juli a.s. om 13 uur staat de Toren van Gaia centraal in een speciale uitzending van Beleef Kerkrade TV, die geheel is gewijd aan toerisme in Kerkrade. Dit programma wordt uitgezonden via RTV Parkstad en aansluitend herhaald in een dagcarrousel. De uitzending is vanaf 8 juli a.s. ook te bekijken via www.beleefkerkrade.nl