Eerste project van nieuw gevormde leerlingenraad Basisschool Gerardus-Majella Heksenberg geslaagd. Genoemd project betrof hondenpoep borden

Nog voor de komende zomer schoolvakantie regio Zuid van 6 juli t/m/ 18 augustus heeft de nieuw gevormde leerlingenraad BS Gerardus Majella Heksenberg-Heerlen zorg gedragen voor hondenpoep borden rondom de school en route gymzaal. Overigens, zo liet juf Stefhanie Palmen-Plieger ons weten, lag het in de bedoeling dat de nieuwe hondenpoep borden officieel onthuld zouden worden. Maar omdat genoemde borden met de uitverkoren tekeningen pas laat in het schooljaar klaar waren ging levering door de vervaardiger te weten gemeente Heerlen alsnog sneller als eigenlijk voorzien en werd de leerlingenraad er zelfs door overvallen. Dus geen tijd meer voor een officiële onthulling. Voor juf en projectleidster Stefhanie was het bovendien haar laatste bijdrage op de Heksenbergse basisschool. Na acht mooie jaren verlaat zij deze school door de aanvaarding van een nieuwe functie op een andere school. Heksenberg zal haar dan ook zeker node missen, maar wensen veel succes in haar nieuwe uitdaging.

Betreffende het project verstrekte juf Stefhanie de nodige info hierover. Hieruit blijkt dat binnen het kader van Burgerschap er op de BS Gerardus-Majella in januari jl. verkiezingen plaats vonden rondom de vorming van een nieuwe leerlingenraad. Elke leerling vanuit de groepen 4 t/m/ 8 kon kenbaar maken of er interesse was om deel te nemen van genoemde leerlingenraad. Maar liefst 32 aanmeldingen werden genoteerd. Dit betekende dat elke klas daarom 4 kandidaten zich mochten aanmelden voor de campagne. Tijdens deze campagne heeft juf Stefhanie, samen met elke leerling een argumentatie uitgewerkt op papier. Bovendien maakte een filmpje duidelijk waarom hij of zij een goede kandidaat zou zijn.

Vervolgens konden alle leerlingen van de eerder genoemde groepen van 4 t/m 8 hun stem uitbrengen. Het resultaat van de uitgebrachte stemming was het gegeven dat er een leerlingenraad van 10 leerlingen kon worden gevormd o.l.v. (de nu vertrekkende) juf Stefhanie. De leerlingenraad komt tussen 2 vakantieperiodes 2x bij elkaar 1x voor een vergadering waar nieuwe stukken en ideeën besproken worden en 1x voor een werkvergadering waarin de ideeën verder uitgewerkt worden in groepjes.

In de eerste gehouden vruchtbare vergadering kwamen meerdere stukken binnen rondom hondenpoep. Dit was aangekaart door verschillende ouders maar stond ook in de campagne bladen van een aantal leerlingen uit de leerlingenraad. Besloten werd dat het probleem overlast van hondenpoep als hoofdpunten op te pakken binnen dit schooljaar. In eerste instantie werd contact gezocht met de gemeente Heerlen en werden er zelf geplastificeerde platen gemaakt. Maar helaas deze verdwenen echter snel door weer en wind. Na de goedkeuring van de gemeente heeft de leerlingenraad een tekenwedstrijd opgezet. Hieraan waren een aantal voorwaarden aan verbonden. De tekeningen moesten een duidelijk plaatje zijn met een duidelijke boodschap aangaande de doelstelling van dit project. Grote tevredenheid bij de leerlingenraad, want er kwamen veel inzendingen binnen. Geheel op objectieve basis is hieruit een selectie gemaakt van 5 tekeningen en vervolgens op de borden aangebracht en door de gemeente vervaardigd tot 5 prachtige borden

Leerlingenraad en wie eigenlijk niet hopen dat dit prima en zeker noodzakelijke project hiermee de baasjes van de honden aan het denken te zetten en de weg naar school en de gymzaal hondenpoepvrij kunnen blijven. De gemeente Heerlen heeft, onder dankzegging, inmiddels zorg gedragen voor gratis hondenpoepzakjes. Deze zakjes zijn op te halen in Winkelcentrum Heksenberg Mgr. Hanssenstraat in de Gemakswinkel Tabak en Gemak van Marco Custers. Overigens is genoemde leerlingenraad trots op hun eerste hoofdactie en kijkt er naar uit om komend jaar een nieuw project in de wijk Heksenberg-Heerlen aan te kunnen pakken.

Foto’s: BS Gerardus-Majella

Redactie ParkstadActueel: tekst hfd/eind redacteur Callie Steijaert