Solotentoonstelling Thierry Oussou: Growing Poetics Met nieuwe site-specific sculptuur en schilderijen

Van 1 september 2024 tot en met 4 mei 2025 presenteert buitenplaats Kasteel Wijlre in en om het Koetshuis de solotentoonstelling Growing Poetics van kunstenaar Thierry Oussou. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Oussou een site-specific sculptuur, gemaakt van natuurlijke materialen uit de nabije omgeving, die geïnstalleerd zal worden in de tuinen van de buitenplaats. Nieuw en recent werk, waaronder schilderijen, sculpturen en installaties, worden bij elkaar gebracht.

De tentoonstelling van kunstenaar Thierry Oussou (1988, Benin, woont en werkt in Amsterdam en Benin) sluit aan bij de ambitie van de buitenplaats om jonge, in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars van internationaal belang te presenteren en daarbij productie van nieuw werk te ondersteunen. De tentoonstelling van Oussou past bij de programmering van de buitenplaats, waarin verbinding met de natuur wordt gezocht en waarin perspectieven op onze relatie met de niet-menselijke levende wereld centraal staan.

Nieuw werk
Onderdeel van de tentoonstelling Growing Poetics in Wijlre is een nieuwe serie schilderijen. Oussou schildert en tekent meestal op zwart papier en op levensgrote formaten. Zijn schilderijen zijn gemaakt in een kenmerkende tekenachtige, expressieve stijl en laten vervormde figuren, gezichten, objecten en symbolen zien. Vaak zijn mensen het onderwerp; de afgelopen jaren heeft Oussou een interesse ontwikkeld voor het thema ‘arbeid’ en verwijzen zijn figuren naar de werkende mens.

Natuurlijke materialen
In zijn sculpturen en installaties gebruikt Oussou eenvoudige, natuurlijke materialen. Voor zijn installatie-reeks La Poésie, verzamelt de kunstenaar voor elke uitvoering een grote hoeveelheid takken en twijgjes in de omgeving, die hij vervolgens in ruimtelijke constellaties organiseert in respons op de architectuur van de ruimte. Voor zijn tentoonstelling in het Koetshuis maakt hij onder andere een nieuwe versie van La Poésie, die hij verbindt met een groei-sculptuur in de tuin.

Biografie
Thierry Oussou was resident aan de Rijksakademie in Amsterdam (2015-2016). In 2023 ontving hij de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Recente tentoonstellingen: Centraal Museum, Utrecht (2023); Aichi Triennale, Japan (2022); Art contemporain du Bénin, Palais de la Marina, Cotonou (2022); Oude Kerk, Amsterdam (2020); Art Exchange, Essex (2019); Saõ Paulo Biennial (2019); 10th Berlin Biennale (2018).

De tentoonstelling van Oussou wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Provincie Limburg, Gemeente Gulpen-Wittem, het Elisabeth Strouven Fonds, Outset Nederland en het Mondriaan Fonds.

Ons programma in 2024
Met het artistieke programma 2024 stelt buitenplaats Kasteel Wijlre de vraag: kan een gecombineerde ervaring van kunst en natuur de verbeelding prikkelen en bijdragen aan een nieuw, inclusief ecologisch bewustzijn? Met tentoonstellingen, publieke programma’s en educatie- en participatieactiviteiten op en rond de buitenplaats, waar erfgoed, kunst, architectuur en natuur in harmonie samenkomen, kijken we door de lens van de kunstenaar naar de relatie tussen mens en natuur.