Belangrijk onderdeel van het actieplan tegen de hitte in Herzogenrath: Drinkwaterfonteinen in gebruik in alle drie de stadsdelen

Precies op tijd voor de warme dagen in juli zijn op centrale pleinen in Kohlscheid en Herzogenrath-Mitte nieuwe drinkwaterfonteinen in gebruik genomen. Zowel de drinkwaterfontein op Ferdinand-Schmetz-Platz als de fontein op het marktplein van Kohlscheid waren de eerste dagen al erg populair bij jong en oud. De drinkwaterfontein op August-Schmidt-Platz in Merkstein werd in 2023 door de stad Herzogenrath geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Met de fonteinen zorgt de stad ervoor dat inwoners van Herzogenrath altijd vers en koel drinkwater hebben op drukke plaatsen, vooral in de zomer. Vooral voor ouderen en kinderen is het belangrijk om voldoende te drinken tijdens het warme seizoen. Directe toegang tot drinkwater buitenshuis is daarom bijzonder belangrijk, vooral wanneer de hete en droge periodes van het jaar toenemen door de klimaatverandering. “Vrij beschikbaar drinkwater verhoogt de levenskwaliteit op openbare plaatsen op warme zomerdagen en helpt afval van plastic flessen te voorkomen. Klimaatadaptatie en milieubescherming worden zo een tastbaar onderdeel van het dagelijks leven in Herzogenrath,” vertelt Fabienne Heinrichs, projectmanager en medewerker van de afdeling Milieu- en Klimaatbescherming van de stad Herzogenrath. De drie fonteinen reinigen zichzelf overigens regelmatig en worden ook regelmatig bemonsterd door een gespecialiseerd bedrijf om de kwaliteit van het water te garanderen.

Een bijzonderheid van een van de nieuw geïnstalleerde bronnen: Herzogenrath won de financiering voor de drinkwaterfontein in Kohlscheid in het kader van de campagne “EURO 2024 duurzaam: één wedstrijd – één drinkfontein”. De campagne wordt georganiseerd door de non-profitorganisatie a tip: tap (een tip: kraanwater) en gefinancierd door het Federale Ministerie voor Milieu (BMUV). Als winnaar ontving Herzogenrath een vast bedrag van 15.000 euro voor de aankoop, de bouw en het onderhoud van de drinkfontein. De fontein wordt op 28 augustus om 18.00 uur officieel ingewijd door vertegenwoordigers van de stad en een fooi: tap. Alexandra Jaik, projectleider NRWasserwende en EURO-drinkfonteincampagnemedewerkster bij a tip: tap e.V., is verheugd dat Herzogenrath dankzij deze financiering weer een drinkfontein heeft gekregen: “De drinkfontein in Herzogenrath is de derde EURO-drinkfontein in NRW en de meest westelijke in heel Duitsland die officieel in gebruik wordt genomen. De ingebruikname ervan versterkt ook onze inzet voor een betere toegang tot drinkwater in de openbare ruimte in het kader van het programma “NRWasserwende” van de Stichting Milieu en Ontwikkeling.”

Overigens richt de stad Herzogenrath zich momenteel niet alleen op de toegang tot openbaar drinkwater, maar ook op mogelijkheden om te “plassen”. Als onderdeel van de opening van de fontein in augustus zal het Coördinatiebureau voor Ouderen ook de nieuwe campagne “WC-vriendelijke plaatsen” presenteren. Het doel hiervan is om vooral ouderen toegang te geven tot toiletten in de stad.

Nieuwe vestiging van systeemfabrikant Aconity3D officieel geopend

In aanwezigheid van burgemeester Dr. Benjamin Fadavian, belangrijke leveranciers, projectpartners en investeerders heeft de innovatieve systeemfabrikant Aconity3D zijn nieuwbouwcomplex in de straat An den Glaswerken op het bedrijventerrein Bicherouxstraße geopend. Het tien jaar geleden opgerichte bedrijf heeft nu 70 medewerkers en was voorheen gevestigd in Aken en Kohlscheid (onder andere in de TPH). Aconity3D is wereldwijd actief op het gebied van additive manufacturing. Op de nieuwe locatie in de directe nabijheid van het station produceert Aconity3D ultramoderne, individueel configureerbare lasersystemen voor zeer nauwkeurige productie met behulp van 3D-printen op metaal, die onder andere worden gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de medische technologie.

Tijdens de openingsceremonie maakte burgemeester Dr. Benjamin Fadavian van de gelegenheid gebruik om de goede samenwerking tussen het bedrijf en de stad Herzogenrath te benadrukken: “Aconity3D is een prachtig voorbeeld van hoe de transformatie in Herzogenrath tot een belangrijke locatie voor onderzoek en technologische ontwikkeling slaagt. Vooral het bedrijvenpark in de Bicherouxstraße biedt ideale mogelijkheden voor industrie- en productiebedrijven die hier in Herzogenrath willen groeien in de nabijheid van aantrekkelijke markten. We zullen blijven werken aan een consequent bedrijfsvriendelijke groeistrategie voor onze stad.” De burgemeester bedankte Aconity3D voor haar inzet voor de locatie Herzogenrath en benadrukte de bijzondere inzet van business promotor Michael Eßers voor de succesvolle ontwikkeling en marketing van het bedrijvenpark in de Bicherouxstrasse.

Dr. Yves Hagedorn, Managing Director van Aconity3D, maakte van de gelegenheid gebruik om het succesverhaal van het bedrijf, dat blijft groeien, en de nieuwste systemen en innovatieve technologieën te presenteren. De Managing Director benadrukte Herzogenrath als een bedrijfs- en ontwikkelingslocatie in de nabijheid van de RWTH Aachen University, Nederland en België: “We zijn verheugd om een integraal onderdeel te zijn van de Herzogenrath familie en om vanuit de Euregio hightech te kunnen produceren voor wereldwijd gebruik,” legde Hagedorn uit. Het evenement werd afgesloten met een rondleiding door het duurzame en energiezuinige nieuwe gebouw met een oppervlakte van 2.500 vierkante meter.