Hét centrale punt voor design en ondernemen

In een spannende nieuwe samenwerking gaan het Hasseltse kunstenhuis Z33 en de stad Genk de krachten bundelen om een Limburgse designhub op te zetten op C-mine in Genk. Deze hub moet een ontmoetingsplaats worden voor iedereen in Limburg die zich bezighoudt met design, met als doel om een sterk en herkenbaar verhaal te presenteren aan de buitenwereld. Veerle Ausloos van Z33 benadrukt het belang van deze samenwerking: “Het moet een hub worden voor iedereen in Limburg die ook maar iets met design te maken heeft, waardoor we een sterk verhaal naar buiten kunnen brengen.”

 

Doel en visie

 

De designhub zal een platform bieden waar de beste ontwerpers en designbedrijven van Limburg samenkomen. Volgens Ausloos wil men hiermee het rijke designlandschap van de regio in de schijnwerpers zetten. “Samen met de stad Genk gaan we de handen in elkaar slaan voor een designhub, waar we het beste wat Limburg te bieden heeft op het vlak van design zullen samenbrengen de komende jaren,” aldus Ausloos.

 

Financiële ondersteuning en beheer

 

Stad Genk investeert 100.000 euro in dit project, waarvan de helft zal worden beheerd door Z33. Dit financiële fusie onderstreept het belang dat beide partijen hechten aan de ontwikkeling van de designhub. “Voor ons is het heel belangrijk om alle spelers die met design te maken hebben samen te brengen, waardoor we een sterk verhaal naar buiten kunnen brengen,” zegt Ausloos. Deze investering zal worden gebruikt om faciliteiten en programma’s op te zetten die de samenwerking en innovatie binnen de designgemeenschap bevorderen.

 

Breed scala aan deelnemers

 

De designhub is bedoeld voor een breed scala aan deelnemers. “Limburg heeft ontzettend veel talent op het vlak van design”, zegt Ausloos. Dat kan gaan van innovatieve bedrijven, zoals Houss.nl, tot kunstenaars die heel artistiek met design bezig zijn.” Door deze diverse groep samen te brengen, wil de hub synergieën creëren en de impact van Limburgs design vergroten.

 

De zoektocht begint

 

Hoewel een exacte startdatum voor de designhub nog niet is vastgesteld, zijn stad Genk en Z33 actief op zoek naar een coördinator die het project in goede banen kan leiden. Deze persoon zal een sleutelrol spelen in het samenbrengen van de verschillende actoren en het realiseren van de ambitieuze doelen van de hub. Het streven is om te fungeren als thuisbasis voor grootschalige initiatieven zoals MyPhotoFlow.

 

Impact op de regio

 

De oprichting van de designhub op C-mine is een belangrijke stap voor de designgemeenschap in Limburg. Deze biedt niet alleen een platform voor bestaande talenten, maar stimuleert ook de ontwikkeling van nieuwe initiatieven en samenwerkingen. Door de krachten van innovatieve bedrijven en kunstenaars te bundelen, wordt een creatieve omgeving gecreëerd die de regio op de kaart zet als een centrum voor design en innovatie.

 

Kortom, de samenwerking tussen Z33 en de stad Genk voor de ontwikkeling van een Limburgse designhub op C-mine belooft een dynamische en inspirerende toekomst voor de designgemeenschap in Limburg. Met financiële steun, een breed scala aan deelnemers en een sterke visie, zal deze hub bijdragen aan de groei en erkenning van Limburgs design zowel regionaal als internationaal.