Op zoek naar de bewoners van de Oehoevallei (Sint-Pietersberg)

Oehoevallei

Natuurmonumenten is sinds 1995 de trotse beheerder van natuurgebied Sint-Pietersberg. Sinds die tijd maakt de natuurorganisatie zich hard voor de biodiversiteit in het gebied. En dat betaalt zich uit.

Normaal kun je de groene vallei met haar kalkwanden alleen bezichtigen vanaf de bovengelegen Kiekoet. Maar nu heb jij de kans om samen met de boswachter van Natuurmonumenten een unieke wandeling door de ENCI-groeve te maken naar de Oehoevallei op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

 

De boswachters van Natuurmonumenten vertellen je tijdens de excursie door de ENCI-groeve meer over de geschiedenis van het gebied, van miljoenen jaren geleden tot de meest recente ontwikkelingen in de groeve. Onderweg geniet je van het spectaculaire steeds veranderende groeve-landschap zoals het unieke kalkmoeras en kalkgrasland. En natuurlijk de grote plas in het midden van de groeve met het kraakheldere blauwe water. Maar het hoogtepunt van deze excursie is de Oehoevallei. De oehoe is een predator die, in dit natuurgebied, bovenaan de voedselketen staat. De boswachter vertelt je alles over deze imposante vogel. Zo leer je wat zijn technische snufjes zijn, maar ook dat deze stoere vogels een ware soap leven waar GTST jaloers op zou kunnen zijn. Wie weet mag jij zo gelukkig zijn om een oehoe in het wild te spotten!

 

Tip: Vergeet niet je verrekijker of fototoestel mee te nemen.

Exclusieve activiteit

Een groot deel van de ENCI-groeve is gesloten voor publiek. Alleen onder begeleiding van de boswachter is het mogelijk om dit gebied te bezoeken. De Oehoevallei is een gedeelte van de ENCI-groeve die vanwege de beschermde status slechts enkele weken per jaar toegankelijk is. Naast de oehoe leven natuurlijk nog meer dieren in de Oehoevallei. Wat te denken van een vos, een ijsvogeltje of de beschermde vroedmeesterpad! Ervaar nu met deze mogelijkheid de krachtige en rijke natuur en laat je verrassen over hoe deze haar plekje terugneemt na de invloeden van de mens.

 

Een nieuw bolwerk voor de muurhagedis

De muurhagedis was sinds 1960 niet meer gezien en uiteindelijk uitgestorven op de Sint Pietersberg. Maar nu kan die zich weer helemaal thuis voelen op de Sint Pietersberg. Na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek, in samenwerking met CNME Maastricht, Stichting RAVON en Natuurmonumenten, is geconcludeerd dat de kalkwanden in de Oehoevallei heel geschikt zijn om de populatie muurhagedissen in Maastricht toe te laten nemen. De huidige Maastrichtse populatie is de enige inheemse populatie van de muurhagedis in Nederland, zoals al eerder door genetisch onderzoek is vastgesteld. De populatie muurhagedissen aan de noordkant van Maastricht floreert, mede door een heel pakket aan natuurcompensatie voor stadsprojecten. Het is echter niet mogelijk voor de muurhagedis om vanuit deze populatie de Sint Pietersberg te bereiken. Eerder dit jaar zijn daarom door reptielendeskundigen 30 hagedissen van 1 jaar oud en 25 volwassen hagedissen overgezet van Maastricht Noord naar de Oehoevallei. En de kleine acrobaten lijken het heerlijk te vinden in hun nieuwe thuis.

Natuurgebied

Reserveren en deelname
De excursies naar de Oehoevallei zijn op 23, 24, 25, 30, 31 augustus en 1, 6, 7 september. De excursies starten bij Chalet D’n Observant aan de Lage Kanaaldijk 117 te Maastricht om 09.45 uur en duren 3 uur. Graag een kwartier voor vertrek aanwezig zijn. De kosten bedragen € 14,- voor leden van Natuurmonumenten en € 20,00 voor niet-leden. Deelname is uitsluitend mogelijk na online aanmelding via www.nm.nl/oehoe-excursie. Neem voor vragen contact op met Bezoekerscentrum Zuid-Limburg: bel 043-3115060 of mail naar bczuidlimburg@natuurmonumenten.nl.