Hamas wijst VS-voorstel voor tussenoplossing staakt-het-vuren in Gaza af

Hamas - Gaza

Een door de Verenigde Staten voorgestelde ’tussenoplossing’ voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook werd zondag afgewezen door Hamas. De vredesbesprekingen zullen volgende week worden voortgezet in Caïro, ondanks deze tegenslag.

Achtergrond van de tussenoplossing

De Verenigde Staten brachten dit compromisvoorstel naar voren nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigerde akkoord te gaan met een permanent staakt-het-vuren en een volledige terugtrekking uit Gaza. Netanyahu’s voorwaarden richtten zich voornamelijk op de volledige terugtrekking van Israël uit Gaza, maar ook op het behoud van controle over de Philadelphi-corridor en de Netzarim-corridor. Daarnaast werden er in het voorstel voorwaarden opgenomen voor een gevangenenruil.

Reactie van hamas op het voorstel

Hamas, dat zelf niet direct aanwezig was bij de onderhandelingen in Doha maar vertegenwoordigd werd door Qatar, verwierp het voorstel. “Het voorstel ligt te veel aan de zijde van Israël,” stelde Hamas in een verklaring. Voor de militante beweging is het vertrek van Israël uit Gaza, inclusief de controle over de grensovergangen met Egypte, een harde eis.

Hamas legde de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen bij Netanyahu en bekritiseerde Israël voor de “voortdurende agressie en systematische aanvallen op het Palestijnse volk.” De beweging drong er bij bemiddelaars op aan om Israël te dwingen de gemaakte afspraken na te komen. Hoewel Hamas eerder had ingestemd met het Biden-akkoord, een voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden dat in drie fasen de oorlog moest beëindigen en gijzelaars moest vrijlaten, vindt de beweging dit nieuwe voorstel te ver gaan.

Nieuwe poging tot vredesgesprekken

De afwijzing van het voorstel door Hamas betekent echter niet het einde van de vredesbesprekingen. Om de druk op de onderhandelingen op te voeren, reisde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag naar Tel Aviv. Blinken zal maandag verschillende Israëlische leiders ontmoeten, onder wie Netanyahu, en vervolgens doorreizen naar Egypte om de onderhandelingen voort te zetten.

Volgens een Amerikaanse functionaris bevinden de gesprekken zich “op een omslagpunt” en zal Blinken benadrukken hoe belangrijk het is om tot een akkoord te komen. Er wordt verwacht dat Netanyahu meer flexibiliteit zal moeten tonen om tot een oplossing te komen. Desondanks verklaarde Netanyahu’s kantoor zondag dat de premier zich zal blijven inzetten voor een deal die het aantal vrijgelaten gijzelaars maximaliseert, terwijl Israëls oorlogsdoelen worden bereikt, waaronder het voorkomen dat Hamas de controle over Gaza behoudt.

Oplopende spanning en dreiging van escalatie

De druk om tot een staakt-het-vuren te komen is de afgelopen weken aanzienlijk toegenomen. De situatie werd verder gecompliceerd door de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh, die omkwam bij een Israëlisch bombardement in Teheran. Deze actie leidde tot een ernstige waarschuwing van Iran, dat dreigde met “betekenisvolle vergeldingsacties” als er geen staakt-het-vuren zou worden bereikt. De spanningen in de regio blijven daardoor hoog, en de komende vredesbesprekingen in Caïro zullen cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van het conflict