Kittens

Nieuwe nota, één aanspreekpunt en impuls van 156.000 euro per jaar

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maastricht wil de komende jaren het dierenwelzijnsbeleid verder professionaliseren. Dit heeft het college vastgelegd in een nieuwe nota voor dierenwelzijn. Zo moet er één aanspreekpunt komen voor alle zaken rondom dierenwelzijn. Ook wordt meer geld vrijgemaakt voor een noodfonds om inwoners met een minima-inkomen te helpen bij de verzorging van ernstig zieke dieren. Kinderboerderijen die voorlichtingsactiviteiten organiseren gericht op het verbeteren van het dierenwelzijn kunnen voortaan aanspraak maken op financiële ondersteuning. Daarnaast start de gemeente Maastricht met het project Dierenbuddy. Hierbij krijgen ouderen of inwoners die chronisch ziek zijn tijdelijk ondersteuning bij de zorg voor hun huisdier. Het college vraagt aan de gemeenteraad om voor deze en andere acties 156.000 euro per jaar vrij te maken.

 

“De aandacht voor dierenwelzijn binnen onze stad is de afgelopen jaren sterk gegroeid,” aldus wethouder Hubert Mackus. “Dat is goed en nodig, want in Maastricht leven mens en dier steeds meer samen. Dat brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Met dit beleid ligt er een helder kader en geven we met gerichte acties een impuls aan het dierenwelzijn in onze stad.”

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn gaat om de zorg en aandacht voor de levensomstandigheden en het welzijn van dieren, thuis, op de boerderij of in het wild. Veel wettelijke taken en bevoegdheden op het gebied van dierenwelzijn liggen bij landelijke of provinciale instanties. De gemeente is eerstverantwoordelijke voor de opvang en het verzorgen van gevonden dieren en voor de preventie en bestrijding van dierplagen en het verwijderen van dode dieren uit de openbare ruimte. Daarnaast heeft eenieder een verplichting om een dier in nood te helpen en is het verboden om een dier benodigde zorg te onthouden.

Nieuwe nota

De gemeente Maastricht kent sinds 2014 dierenwelzijnsbeleid. Dit beleid is in 2019 geëvalueerd en was, mede door nieuwe wetgeving, aan een actualisatie toe. In de nieuwe nota wordt beschreven hoe de gemeente de wettelijke taken uitvoert. Ook legt de gemeente vast hoe zij aanvullend invulling wil geven aan de zorg voor en bescherming van dieren in de stad.

Acties 2025 – 2029

   In de komende jaren wil de gemeente o.a. investeren in:

·       Het werven van een fulltime adviseur voor dierenwelzijn. Deze adviseur vormt het aanspreekpunt voor alle dierenwelzijnszaken binnen Maastricht;

·       Deelname aan het project Dierenbuddy;

·       Een verhoging van het noodfonds, bedoeld voor minima met noodlijdende dieren;

·       Kinderboerderijen met dierenwelzijnsactiviteiten financiële ondersteuning bieden;

·       Verhogen van het algemene dierenwelzijnsbudget (o.a. voor communicatie/bewustwording).

Hiermee investeert de gemeente 156.000 euro per jaar extra in het dierenwelzijn. Daarnaast zet de gemeente de wettelijke taken, de zorg voor gevonden honden/katten, overige dieren en kadavers, voort. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 130.000 euro.

De gemeenteraad vergadert op 24 september over het voorstel.