Hoewel het thema duurzaamheid al enkele jaren als een ‘hot item’ kan worden gezien, zijn er in de provincie Limburg nog heel wat stappen te zetten. Eerder dit jaar bleek al dat Limburg hekkensluiter van Nederland is in het aantal duurzame woningen. Zuid-Limburg heeft zelfs het laagste aantal woningen en bedrijfspanden met een energielabel A of hoger. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat inwoners dringend op zoek is naar digitale en persoonlijke ontzorging op het gebied van het verduurzamen van hun woning of pand.

Om deze achterstand aan te pakken en de burger te helpen in de energietransitie, wordt op 3 september (de dag van de duurzaamheid) Parkstad Verduurzaamt en Limburg verduurzaamt geïntroduceerd in combinatie met een unieke fysieke en online campagne. De campagne biedt burgers en ondernemers in Limburg een centraal platform waar ze met al hun vragen over verduurzaming terechtkunnen en hen volledig ontzorgt binnen dit thema.

Unieke samenwerking

De 7 Parkstad gemeenten (Stadsregio Parkstad Limburg) hebben samen met een aantal maatschappelijke organisaties (WoonWijzerWinkel Limburg, stichting Groene Economie Limburg en Projectbureau REScoop Limburg) * hun kracht en expertise gebundeld, om 1 centrale plek te creëren voor de totaalontzorging van burgers en ondernemers op het gebied van duurzaam wonen en werken. Parkstad Verduurzaamt is dé centrale plek voor informatie, concrete stappen en maatwerkondersteuning om woningen/panden te verduurzamen, energie te besparen, bewuster om te gaan met het milieu en voorbereid te zijn op klimaatimpact zoals wateroverlast bij hevige regenval.

Start campagne

De campagne Parkstad Verduurzaamt & Limburg Verduurzaamt wordt op 3 september afgetrapt in de WoonWijzerWinkel Limburg te Kerkrade. De directeuren van de samenwerkende organisaties zullen samen met aanwezigen en de voorzitter van de bestuurscommissie Duurzaamheid Stadsregio Parkstad Limburg, Freed Janssen (wethouder van de gemeente Landgraaf), het startsein geven.

Marwin Dekkers, algemeen directeur van de WoonWijzerWinkel Limburg, wijst op de noodzaak van deze campagne: “De energietransitie is een grote opgave, die we alleen samen kunnen realiseren. De samenwerking tussen ons allen is uniek, krachtig én wijkgericht. Met Parkstad Verduurzaamt/ Limburg Verduurzaamt kunnen we alle inwoners in onze regio hierbij helpen. In de praktijk denkt iedereen namelijk wel aan verduurzamen: voor het milieu, voor je portemonnee, voor een beter energielabel voor je pand of omdat je bijvoorbeeld van het gas af wil. Maar hoe? Wat is verstandig? Hoe kun je dit bekostigen of kun je er subsidie voor krijgen? En hoe snel verdien je dat dan terug? Voor al die vragen is Parkstadverduurzaamt.nl opgezet.”