Op maandag 16 september 2024 start de halfjaarlijkse vaccinatie voor de jeugd in Zuid-Limburg, een essentieel onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit programma richt zich op het beschermen van kinderen tegen infectieziekten zoals bof, mazelen en meningokokken. Met name door de dalende vaccinatiegraad neemt het risico op deze besmettelijke ziekten toe, wat leidt tot meer ziektegevallen, vooral onder ongevaccineerde kinderen. Het is daarom van groot belang om tijdig actie te ondernemen.

Waarom deze vaccinatie nu cruciaal is

Na de zomervakantie, wanneer kinderen weer terugkeren naar school, neemt de kans op verspreiding van infecties zoals mazelen sterk toe. In Zuid-Limburg zijn dit jaar al meerdere gevallen van mazelen vastgesteld, waarvan het merendeel ongevaccineerde kinderen betrof. Vaccinatie is een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van deze ziekten te voorkomen. Mazelen, een van de meest besmettelijke ziekten ter wereld, kan ernstige complicaties veroorzaken zoals longontsteking en hersenontsteking, vooral bij jonge kinderen.

De gevolgen van een dalende vaccinatiegraad

In Nederland zijn sinds begin 2024 maar liefst 156 meldingen van mazelen geregistreerd. In Zuid-Limburg zijn tot nu toe 10 ziektegevallen vastgesteld, waarvan een aantal kinderen de infectie opliepen tijdens een buitenlandse reis of op school. Deze stijging in ziektegevallen toont aan dat de dalende vaccinatiegraad directe gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Verschillende ouders hebben geschrokken gereageerd op het ziektebeeld van mazelen, dat zich vaak uit in hoge koorts, huiduitslag en een algehele malaise. Veel ouders hebben medische hulp ingeroepen voor hun kind, wat aangeeft dat mazelen niet als een onschuldige kinderziekte moet worden beschouwd.

Wie komt in aanmerking voor de vaccinatie?

Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 14 maanden tot 9 jaar gevaccineerd worden tegen mazelen. Vanaf 16 september 2024 biedt de GGD Zuid-Limburg deze vaccinaties aan, waarbij de kinderen een uitnodiging van het RIVM hebben ontvangen. Vaccinatie verkleint niet alleen de kans op het krijgen van mazelen, maar helpt ook om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Het belang van vaccinatie voor de samenleving

Vaccineren beschermt niet alleen het kind dat de prik krijgt, maar helpt ook om de gemeenschap als geheel te beschermen. Ziekten zoals mazelen kunnen zich snel verspreiden onder ongevaccineerde groepen, wat kan leiden tot uitbraken. Door je kind te laten vaccineren, draag je bij aan de bescherming van de meest kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Conclusie

De start van de halfjaarlijkse vaccinatie is een cruciale stap in het beschermen van onze kinderen en de bredere gemeenschap tegen gevaarlijke infectieziekten. Met name in Zuid-Limburg, waar al een toename van mazelen is geconstateerd, is het belangrijk om de vaccinatiegraad te verhogen. Ouders worden opgeroepen om deze kans te grijpen en hun kinderen tijdig te laten vaccineren om ernstige gezondheidsrisico’s te voorkomen.

 

Bron: GGD Zuid-Limburg / Beeld iStock-PeopleImages – Hermaton

Lees meer over mens, dier en natuur.