Zo houd jij je gazon in goede conditie tijdens de wintermaanden

De zomer is voorbij en dat betekent ook dat het klaar is met het regelmatig snoeien en maaien van je gazon. Het is daarom dus belangrijk om je tuin winterklaar te maken, zodat je straks na de winter niet opnieuw hoeft te beginnen met alles tot bloei te laten komen. Sterker nog, als het dan nog tot bloei komt. Omdat we toch merken dat veel mensen het lastig vinden om hun gazon mooi te houden, willen we het graag juist daarover hebben met je. Dus heb jij net een paar grasrollen laten aanleggen deze zomer en wil je hier ook volgend jaar van kunnen genieten? Dan is het verstandig om nu even goed op te letten. Wij vertellen je namelijk precies hoe jij je gazon tijdens de wintermaanden in goede conditie kunt houden. Hoe fijn is dat?

Maaien

Tijdens de herfstmaanden kan het nog steeds nodig zijn om je gazon te maaien. Zorg ervoor dat het gras niet te lang wordt, maar maai het ook niet te kort. Op die manier voorkom je dat het gras verstikt raakt onder een dikke laag sneeuw. Je kunt er dus beter voor kiezen om het gras wat minder vaak te maaien, dan dat het te kort is. Heb je nu het gevoel dat er geen eer meer te behalen valt en het tijd is voor een nieuwe grasmat? Dan kun je het beste graszoden kopen voor je tuin. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je deze niet kunt leggen op het moment dat het vriest. Je doet er dan dus ook verstandig aan om even te wachten tot het voorjaar.

Bemesten

Hoewel het misschien niet zo voor de hand ligt, kan het ook in de winter nuttig zijn om je gazon te bemesten. Kies voor een meststof die speciaal geschikt is voor koudere temperaturen, zodat het gras de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om sterk te blijven. Twijfel je of het nodig is? Dan kun je het best even wat advies inwinnen bij een tuincentrum of hovenier in de buurt.

Water geven

Ook al lijkt het misschien overbodig, het is belangrijk om je gazon af en toe water te geven, vooral als het een droge winter is. Het gras kan nog steeds uitdrogen, zelfs als het bedekt is met sneeuw.

Verticuteren

In de winter is het een goed idee om je gazon te verticuteren, zodat lucht, water en voedingsstoffen beter bij de wortels van het gras kunnen komen. Dit zorgt voor een gezonder gazon in het voorjaar.

Bescherming tegen vorst

Als de temperatuur onder het vriespunt komt, is het belangrijk om je gazon te beschermen. Leg bijvoorbeeld wat gaas over het gras om aantasting door vorst te voorkomen. Nu snappen we heel goed dat dit niet altijd mogelijk is, dus is het vooral belangrijk om niet of in ieder geval zo min mogelijk over het gras te lopen op het moment dat het flink  heeft gevroren. Zo voorkom je dat je het gras kapot of zelfs dood trapt.