Op zaterdag 14 september 2024 zal Frans Timmermans, de partijleider van GroenLinks-PvdA, een bezoek brengen aan Heerlen om belangrijke regionale onderwerpen te bespreken. Timmermans zal om 15:00 uur in het bekende Café Pelt, gelegen aan het Pancratiusplein 48, in gesprek gaan met partijleden en inwoners van de regio. De focus ligt op de recente ontwikkelingen rondom het Zuyderland-ziekenhuis en de bredere uitdagingen waar Zuid-Limburg mee te maken heeft.

Zorgen om Zuyderland-ziekenhuis en Regionale Uitdagingen

GroenLinks en PvdA uiten steeds grotere zorgen over de verschraling van het Zuyderland-ziekenhuis. Dit ziekenhuis speelt een cruciale rol in de gezondheidszorg van de regio, en eventuele inkrimping of verlies van faciliteiten zou grote gevolgen hebben voor de inwoners van Heerlen en omstreken.

Maar de zorgen gaan verder dan alleen de gezondheidszorg. Zuid-Limburg staat voor meerdere uitdagingen, waaronder het vertrek van VDL Nedcar, dat veel werkgelegenheid wegneemt. Daarnaast zijn er zorgen over de verduurzaming van Chemelot, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, en de toenemende armoede en achteruitgang in leefbaarheid.

Timmermans benadrukt dat het verlies van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen niet op zichzelf staat. Zuid-Limburg heeft door de jaren heen veel moeten inleveren, en het is tijd dat de regio wordt ondersteund met voldoende werkgelegenheid, goed onderwijs, en een gezonde toekomst.

Bezoek aan Oud-Meezenbroek: Symbool van de Mijnstreek

Voorafgaand aan het gesprek in Café Pelt zal Timmermans een bezoek brengen aan de voormalige mijnwerkersbuurt Oud-Meezenbroek. Deze wijk, die ooit werd ontwikkeld voor de huisvesting van socialistische mijnwerkers, wordt nu bedreigd door sloop. Woningcorporatie Vincio Wonen heeft plannen om 90 woningen te slopen, wat tot verzet heeft geleid onder de bewoners. Zij stellen dat de technische redenen voor de sloop niet publiek zijn gemaakt en dat jarenlang achterstallig onderhoud een rol speelt in het besluit.

Timmermans, die zich persoonlijk verbonden voelt met de Mijnstreek en de gemeenschap van Meezenbroek, wil zijn steun betuigen aan de huurders en buurtactivisten. Zijn bezoek is bedoeld om hen een hart onder de riem te steken en hun strijd voor transparantie en behoud van hun buurt te steunen.

 

Bron: PVDA (beeld)

Lees meer over politiek.