24 september 2024

Doortrappen Heerlen: veilig en gezond fietsen voor senioren

Heerlen-Beweegt

In Heerlen wordt dit najaar het initiatief Doortrappen georganiseerd, met als doel senioren (60+) vaker én veiliger op de fiets te krijgen. Het project, dat namens de gemeente Heerlen door Heel Heerlen Beweegt en de Fietsersbond wordt georganiseerd, richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, gezondheid en sociale contacten van ouderen. Doortrappen draagt bovendien bij aan recreatie en duurzaamheid. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor bijeenkomsten in Heerlen-Noord en Heerlen-Zuid, waar diverse thema’s rondom veilig fietsen centraal staan.

Focus op verkeersveiligheid

Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer, wat ook terug te zien is in de jaarlijkse ongevallencijfers. Doortrappen speelt hierop in door deelnemers bewust te maken van risico’s en hen te helpen hun gedrag op de fiets veiliger te maken. Een belangrijk onderdeel van het programma is de introductie van hulpmiddelen zoals de fietsspiegel en de fietshelm.

Fietsspiegel en helm voor meer veiligheid

Tijdens de bijeenkomsten wordt onder andere stilgestaan bij het gebruik van de fietsspiegel. Dit hulpmiddel, dat aan het stuur wordt gemonteerd, biedt ouderen de mogelijkheid om zonder moeite achteropkomend verkeer in de gaten te houden. Voor veel senioren is het lastig om over hun schouder te kijken, en de fietsspiegel kan hier uitkomst bieden. De Fietsersbond verzorgt een demonstratie en geeft praktische tips. Deelnemers die nog geen spiegel hebben, krijgen er gratis een gemonteerd en kunnen deze tijdens een oefengedeelte meteen in de praktijk uitproberen.

Daarnaast wordt het belang van een fietshelm onder de aandacht gebracht. De Fietsersbond geeft informatie over de verschillende soorten helmen en waar je op moet letten bij de aanschaf. Dit helpt ouderen een weloverwogen keuze te maken voor hun eigen veiligheid.

Opfrissing verkeersregels en E-bike gebruik

Naast praktische veiligheidshulpmiddelen krijgen de deelnemers ook een opfriscursus verkeersregels. Dit wordt aangevuld met een leuke fietsquiz, die zowel leerzaam als interactief is. Een ander belangrijk onderwerp is het gebruik van de steeds populairder wordende E-bike. De elektrische fiets vraagt namelijk om specifieke aandacht wat betreft veiligheid en bediening. Tijdens de bijeenkomsten wordt ingegaan op de verschillende types E-bikes en hoe men veilig met deze fietsen de weg op kan.

Gezellige groepsfietstocht door het Limburgse landschap

Om de dag op een leuke manier af te sluiten, staat er ook een groepsfietstocht op het programma. Samen met andere deelnemers kunnen de senioren genieten van de prachtige Limburgse fietsroutes, terwijl ze in beweging blijven en nieuwe mensen ontmoeten. Tijdens de fietstocht wordt onderweg aandacht besteed aan verkeerssituaties en veilig fietsen. Na afloop worden de ervaringen en verkeerssituaties geëvalueerd.

Wanneer en waar

De bijeenkomst in Heerlen-Noord vindt plaats op maandag 14 oktober bij Jongerencentrum The Move. Een week later, op maandag 21 oktober, is het de beurt aan Heerlen-Zuid bij Buurtpunt A Gene Bek. Beide bijeenkomsten beginnen om 10:00 uur en duren tot ongeveer 16:00 uur. De thema’s die tijdens beide dagen aan bod komen, zijn gelijk.

Inschrijven

Deelname aan de bijeenkomst is gratis en er wordt gezorgd voor koffie, thee, vlaai en lunch. Inschrijven is verplicht en kan tot een week voor de bijeenkomst. Let op: vol is vol!

Met Doortrappen Heerlen wordt fietsen niet alleen veiliger, maar ook leuker en gezonder. Een mooie kans voor senioren om actief te blijven en tegelijkertijd nieuwe contacten op te doen.

 

Bron: Heel Heerlen Beweegt

Lees meer over Gezondheid