21 februari 2025

Joop van den Ende: Oproep tegen manipulaties door Amerikaanse Techgiganten

Manipulaties Techgiganten
Foto: Adobe Stock 

 

In een paginagrote advertentie in onder andere NRC, de Volkskrant en De Telegraaf doet Joop van den Ende, bekend tv- en theaterproducent, een dringende oproep aan de Nederlandse politiek om de media te beschermen tegen de manipulaties van Amerikaanse techgiganten. Van den Ende spreekt van “alarmfase één”, nu platformen zoals Meta, Amazon en X, volgens hem, de publieke opinie manipuleren en misbruiken, mede door hun invloed op de politiek in het Witte Huis.

De 82-jarige Van den Ende waarschuwt voor de groeiende macht van Amerikaanse techreuzen, maar ook voor landen als China en Rusland die volgens hem proberen de stabiliteit van Europa te ondermijnen. Hij vraagt zich af wat de Nederlandse overheid doet om haar burgers te beschermen tegen deze dreigingen die de fundamenten van de democratie en onze waarden ondermijnen.

Bezuinigingen op de Publieke Omroep

Van den Ende hekelt de bezuinigingen op de publieke omroep en stelt dat de overheid onvoldoende doet om de onafhankelijkheid van de media te waarborgen. In plaats van te investeren in de publieke omroep, die een cruciale rol speelt in het aanbieden van onafhankelijke journalistiek, cultuur en amusement voor een breed publiek, bezuinigt de regering opnieuw op deze organisatie. Hij benadrukt dat de publieke omroep een steviger fundament heeft in de samenleving dan de politieke partijen zelf en dat deze basis beschermd moet worden zodat journalisten hun controlerende werk kunnen blijven doen.

DPG Media en de Toekomst van de Nederlandse Media

Naast zijn oproep voor bescherming van de publieke omroep, spreekt Van den Ende zich uit voor de overname van RTL Nederland door DPG Media. Hij stelt dat de bezorgdheid over te veel dominantie van een enkele krantenuitgever in de Nederlandse markt verouderd is. In een wereld die steeds mondialer wordt, ziet Van den Ende de overname als een unieke kans om een Nederlandstalig tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse techgiganten. Onder DPG Media vallen onder andere NU.nl, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw, en radiozenders zoals Qmusic en JOE.

Van den Ende onderstreept dat het van groot belang is om in deze tijden van wereldwijde invloed van buitenlandse techbedrijven de regie over de media in eigen handen te houden. Zijn oproep is een waarschuwing voor de politiek en de samenleving om de onafhankelijkheid van de Nederlandse media te beschermen en te versterken, voordat het te laat is.

Leeflang: “Uit het hart gegrepen”

De steun van Van den Ende wordt ook geprezen door Frederieke Leeflang, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Leeflang reageert enthousiast op de oproep van de mediamagnaat. “Joop van den Ende benoemt terecht de enorme waarde van de publieke omroep voor de samenleving,” zegt Leeflang. “Bijna driekwart van de Nederlanders volgt het nieuws via de publieke omroep, en we slagen erin in een razendsnel veranderende wereld contact te houden met een groot deel van de samenleving. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de onafhankelijke journalisten die hun controlerende werk doen, wat van cruciaal belang is voor de democratische rechtsstaat.”

Leeflang benadrukt verder dat de publieke omroep een essentiële rol speelt, vooral nu techbedrijven steeds meer invloed uitoefenen op de politiek. “Juist daarom vraagt Joop van den Ende aan de politiek in Den Haag om het bestel te beschermen en te versterken. Dat pleidooi is ons natuurlijk uit het hart gegrepen,” aldus Leeflang.

Bescherming van Onafhankelijke Journalistiek

Van den Ende’s oproep komt op een moment waarop de publieke omroep geconfronteerd wordt met bezuinigingen die volgens veel critici de kwaliteit van de journalistiek kunnen aantasten. De steun van Leeflang en de bredere publieke reactie onderstrepen het belang van de publieke omroep als een onmiskenbare pijler van onafhankelijke journalistiek in Nederland. In tijden van toenemende invloed van grote techbedrijven op de politiek, wordt de roep om bescherming van de publieke omroep steeds urgenter.

Het is duidelijk dat Van den Ende en Leeflang niet alleen pleiten voor de instandhouding van het huidige bestel, maar ook voor een versterking ervan, zodat het zijn cruciale rol in het democratisch proces kan blijven vervullen. De politiek staat voor een belangrijke keuze: de publieke omroep versterken, of deze verder onder druk zetten in een tijd van groeiende externe invloeden.

Door Semira Leander

Show Buttons
Hide Buttons