Paus Franciscus (1936–2025): Een bruggenbouwer tot het einde

Fotocredit: Vaticaan News
Op maandag 21 april 2025 is paus Franciscus op 88-jarige leeftijd overleden in Vaticaanstad. De Argentijnse geestelijk leider, geboren als Jorge Mario Bergoglio, leidde de Rooms-Katholieke Kerk sinds maart 2013. Hij was de eerste paus uit Latijns-Amerika en de eerste jezuïet op de pauselijke troon. Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk van vernieuwing, eenvoud en wereldwijde dialoog.
Een paus van het volk
Paus Franciscus stond bekend om zijn nederige levensstijl en zijn directe band met de gewone gelovige. In plaats van in de traditionele pauselijke residentie te gaan wonen, koos hij voor een eenvoudig appartement in het Vaticaan. Hij weigerde luxe pauselijke vervoersmiddelen en gaf de voorkeur aan een kleine Fiat of het openbaar vervoer. Zijn pontificaat stond in het teken van sociale rechtvaardigheid, solidariteit met de armen en aandacht voor klimaatverandering.
Franciscus wist als geen ander thema’s als barmhartigheid, inclusie en compassie centraal te stellen. Hij sprak zich regelmatig uit over onderwerpen als migratie, armoede, ongelijkheid en milieubescherming. Zijn encycliek Laudato Si’ over zorg voor de aarde werd wereldwijd geprezen.
Gezondheid en overlijden
Hoewel Franciscus ondanks zijn leeftijd actief bleef reizen en spreken, verslechterde zijn gezondheid de afgelopen jaren. Begin 2025 werd hij opgenomen met een ernstige dubbele longontsteking. Na een langdurige ziekenhuisopname keerde hij kort terug naar zijn verblijfplaats, maar zijn toestand verslechterde opnieuw. Op Tweede Paasdag, 21 april, overleed hij om 07:35 uur in de ochtend in Vaticaanstad.
Hervormer en verzoener
Tijdens zijn pontificaat probeerde Franciscus de vaak rigide structuren binnen het Vaticaan open te breken. Hij voerde bestuurlijke hervormingen door, pakte corruptie aan en benoemde meer vrouwen in invloedrijke functies binnen de kerk. Ook maakte hij zich hard voor een meer open houding ten opzichte van lhbt-gelovigen, gescheidenen en mensen in onconventionele leefvormen. Zijn vernieuwingsdrang werd niet door iedereen in de kerk gewaardeerd, maar zijn invloed was onmiskenbaar wereldwijd voelbaar.
Wereldwijde reacties
De reacties op zijn overlijden zijn wereldwijd emotioneel en vol lof. Wereldleiders, religieuze figuren en miljoenen gelovigen herdenken Franciscus als een spiritueel leider die de kerk dichter bij de mens bracht. De Nederlandse premier noemde hem “een moreel kompas voor velen, gelovig of niet”.
De uitvaart zal plaatsvinden in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Zoals gebruikelijk zal binnen enkele weken het conclaaf worden samengeroepen om een nieuwe paus te kiezen.
Met het overlijden van paus Franciscus verliest de wereld een morele gids, die met eenvoud, wijsheid en moed leiding gaf in een complexe tijd.
Bronnen: AP News, AD, The Guardian, The Times.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.