28 juli 2025

Werk van Charles Eyck gered van de container: tegeltableau nu te zien in Heerlen

Aan-de-andere-kant-van-de-oceaan-SCHUNCK
Bijzondere vondst verbindt Maastricht, Curaçao en de mijnstreek in tentoonstelling ‘Aan de andere kant van de oceaan’ 

Wat bijna eindigde op de stort, is nu te bewonderen in SCHUNCK museum. Een kleurrijk tegeltableau van zo’n negen vierkante meter, ontworpen door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck, is dankzij de oud-burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, in 2021 gered van de container. De opvallende motieven en kleuren trokken zijn aandacht tijdens het opruimen van een leegstaand fabriekspand in Maastricht. “De tegels lagen klaar voor de vuilstort,” vertelt Leers. “Maar ik dacht: dit gooi je toch niet weg?

Stichting Aardwerk Erfgoed Maastricht
Samen met onder meer verzamelaar Huub Brandts zet Leers zich in voor het behoud van het Maastrichts aardewerk erfgoed, via Stichting Aardwerk Erfgoed Maastricht. Met Brandts en kunstenaar Chrit Rousseau werden de verspreide tegels teruggevonden, gepuzzeld en geïdentificeerd. Het bleek te gaan om een werk van Charles Eyck dat ooit hing in de kantine van de Sphinxfabriek. In het mozaïek zijn onder andere een zeilbootje, zon en cactus te zien – met duidelijke invloeden uit Eycks verblijf op Curaçao in 1952. Het teruggevonden deel van het tableau is sinds een paar maanden als speciale aanvulling te zien in de tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan in SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen.
Vergeten verhalen, nieuwe verbindingen 
De tentoonstelling toont werk van Charles Eyck (1897–1983) in dialoog met dat van de jonge schilder Rinella Alfonso (1995), geboren in Willemstad en werkend in Amsterdam. Eyck maakte religieus geïnspireerde schilderingen in de mijnstreek, maar werkte ook op Curaçao. Alfonso onderzoekt in haar intieme, gelaagde olieverfschilderijen thema’s als herinnering, spiritualiteit en identiteit. Samen brengen zij de visuele verbinding tussen Zuid-Limburg en het Caribisch gebied tot leven.
Samenwerking overzees
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met onder meer het Curaçaosch Museum, waar Eycks Arbeidspaneel al decennialang tot de kerncollectie behoort. Nooit eerder waren zoveel van zijn Curaçaose werken in Nederland te zien, nu in context met het werk van een nieuwe generatie.
Bekijk het tegeltableau zelf 
Bezoekers van SCHUNCK kunnen nog t/m 14 september het geredde tableau zelf bewonderen in de tentoonstelling. Tickets, openingstijden en publieksprogramma zijn te vinden op schunck.nl.
Persbericht en afbeeldingen: SCHUNCK.

About The Author