Wie is de erfrechtspecialist ? De Notaris natuurlijk !

 

 

 

 

In eerdere uitgaves van dit katern schreef ik uitgebreid over het testament en het levenstestament.
Ik kom in de praktijk nog steeds adviseurs tegen die zich etaleren als erfrechtspecialist. Het zijn geen notarissen en zij kunnen dus ook niet zelf testamenten of levenstestamenten passeren. Het zijn enkel tussenpersonen, die u voor het passeren van de akten weer moeten doorverwijzen naar een notaris. Er zullen vast kundige lieden tussen zitten, de rekening die u als consument betaalt is echter wel erg hoog. U moet in feite twee keer betalen! En soms hoor ik van onwetende consumenten bedragen die ronduit schandalig zijn; testamenten en levenstestamenten hoeven samen echt geen duizenden euro’s te kosten!
Doe uzelf en uw portemonnee daarom een plezier en maak een afspraak bij de notaris als u over het erfrecht en levenstestamenten deskundig geïnformeerd wil worden.
Wij houden regelmatig gratis info avonden over deze thema’s, waarvoor ik u bij deze van harte uitnodig.

Voor degenen onder u die nog even willen weten waarom het zo belangrijk is een (actueel) testament en een goed levenstestament te hebben, vat ik mijn eerdere column hieronder nog even kort samen.

In een levenstestament geeft u volmacht aan uw partner en/of kinderen of een andere vertrouwenspersoon, om uw financiële zaken te regelen als u het zelf niet meer kunt door bijvoorbeeld dementie, opname in een ziekenhuis/verpleegkliniek of fysieke beperkingen.
Door een levenstestament te maken voorkomt u het aanstellen van een bewindvoerder door de rechter, waardoor u en uw partner en/of kinderen de touwtjes in eigen handen houden! Met het levenstestament kunt u erfbelasting besparen en de bijdrage in het kader van de Wet langdurige zorg verminderen.
Ook kunt u in het levenstestament geneeskundige wensen opnemen zoals een behandelverbod en een euthanasieverklaring.
Wij adviseren iedereen die “Sarah” of “Abraham” heeft gezien een levenstestament te laten opstellen.

In uw testament legt u vast wie uw erfgenamen zijn. Voorbeelden van zaken die u
hierin ook kunt regelen:
• u wilt dat uw erfenis alleen voor uw eigen kinderen bestemd is. Dan kunt u een uitsluitingsclausule laten opnemen waarin staat dat uw erfgenamen hun erfenis niet hoeven te delen met hun (ex-)partners.
• U kunt laten vastleggen dat als uw partner na uw overlijden wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, hij/zij de kindsdelen niet hoeft “op te eten”‘.
• Door een slimme rentebepaling in uw testament op te nemen, betalen uw kinderen straks fors minder erfbelasting. Ook het betrekken van uw kleinkinderen in uw testament kan veel erfbelasting besparen.

Wij informeren U graag nader tijdens een gratis gesprek

reageren?
notarissen@wolfsknops.nl
www.wolfsknopsnotarissen.nl

Geef een reactie