Hoofdmenu

Opéra Royal de Wallonie sluit het seizoen af met Bellini en een wereldster in de hoofdrol

 

 

Een nieuwe productie in samenwerking met Städtischen Bühnen Frankfurt, enkele van de beste aria’s van de Italiaanse opera en met een echte wereldster – Lawrence Brownlee -in de hoofdrol. I Puritini van Vicenzo Bellini in Opéra Royal de Wallonie-Liège is wat je noemt een heus seizoenklapstuk. De première is op  zondag 16 juni om 15.00. Verdere voorstellingen zijn er op 20, 22, 25 en 28 juni aanvangstijd 20.00 uur.

Het verhaal

Lord Valton, een puriteinse supporter van Cromwell, bereidt de bruiloft van zijn dochter Elvira voor met Arturo. Dit tot groot ongenoegen van Riccardo die hevig naar Elvira smacht. Arturo behoort echter tot de rivaliserende Stuart-clan en redt koningin Enrichetta de mysterieuze gevangene die Lord Valton gevangen dient te zetten. Elvira die in de overtuiging verkeert dat ze in de steek is gelaten, zinkt in waanzin …

Een tafereel van waanzin

Onder de verschrikkelijke dictatuur van Cromwell in Engeland in de 17 de eeuw, predikten de puriteinen voor een sobere, op de Bijbel gerichte, levensstijl. Een liefdesverhaal bood Bellini een onderwerp dat niet alleen bevorderlijk was voor het benutten van de facetten van de ontluikende romantische operastijl, maar óók om een ​​breed scala aan menselijke passies te articuleren. Zo wordt Elvira ’s tafereel van waanzin enkel geëvenaard door Lucia di Lammermoor .

De op een waar verhaal gebaseerde opera was het laatste werk van Bellini. Het vergde negen maanden tijd. De meester-componist wijzigde het libretto en herschikte de muziek volgens het  advies van Rossini. De eerste uitvoering van I Puritani, in Théâtre-Italien in Parijs, werd een triomf. Het vocale kwartet, oorspronkelijk gevormd door Grisi, Rubini, Tamburini en Lablache, stond dan ook garant voor de meest opmerkelijke en gewaagde aria’s uit het belcanto- repertoire. Hun succes leidde tot de bijnaam het puriteinse kwartet.  De tonen tussen cavatine en cabaletta zijn tot op de dag van vandaag beroemd gebleven. Met reden! Componist Bellini, de koning van melodie en zachtheid, trakteert in I Puritini op enkele van de beste aria’s van de Italiaanse opera!

Introductie:

Alle operavoorstellingen worden voorafgegaan door een educatieve introductie die voor iedereen toegankelijk is. Ze vinden plaats 30 minuten voor aanvang van de voorstelling, in gezelschap van een operaspecialist om een ​​relevante presentatie van het werk te geven.

Foto geleverd door Torena Publiciteit