Hoofdmenu

Madonna waakt na Maria Hemelvaart weer over Marschiertor in Aken

 

 

De Madonna geldt als de stadsheilige van Aken. Zo werd de dom van Aken ter ere van haar gebouwd.  Maar de Maagd Maria is ook aanwezig op veel andere plaatsen in de keizerstad. Bijvoorbeeld, op de twee grote bewaard gebleven middeleeuwse stadstoegangen Pontor en Marschiertor. De 130 kg zware Madonna aan het Marschiertor is na grondige renovatie vandaag – op Maria-Hemelvaart -vijf meter de hoogte de hoogte ingegaan en op haar oude plek bevestigd.

Tijdens de dakrenovatie van stadspoort Marschiertor bleek de tand des tijds ook de zandstenen Madonnafiguur fors te hebben aangetast. Het Akens schilder en restauratiebedrijf Philipp nam de renovatie voor haar rekening. De oude Madonna werd gezuiverd, schade hersteld en de kleuren werden op basis van oorspronkelijkheid opnieuw opgebracht. Daarbij ook een vleugje bladgoud zodat de Madonna weer als vanouds straalt over het Marschiertor.

Foto „Stadt Aachen / Stefan Herrmann“.