Hoofdmenu

Achtste profzege voor Nederlands kampioen Xavier Köhlen

Xavier Köhlen won zaterdagavond ook zijn achtste profpartij. In de Rijnstreekhal in Alphen versloeg de Limburger in een gevecht over acht ronden de 35-jarige Pool Artem Karpets, voormalig WBA-wereldkampioen in het super weltergewicht, duidelijk op punten.

Xavier Köhlen (27) is Limburgs meest getalenteerde bokser sinds Arnold van Vanderlyde. Zoals ook Vanderlyde begon ook Xavier Köhlen met boksen in boksschool De Amateur in Munstergeleen, waar bokstrainer John Huiveneers hem tot bloei bracht en tot drie Nederlandse amateurtitels. Voor het laatste zetje bracht John Huiveneers zijn sportzoon Köhlen naar Patrick Driessen in Heerlen, Nederlands meest ervaren en gestructureerd werkende proftrainer.

Na het veel te vroege overlijden van John Huiveneers in 2016 kwam Köhlen volledig onder de vleugels van Driessen. Er volgde een vierde Nederlandse amateurtitel in het weltergewicht. Daarna maakte Köhlen die lang prioriteit gaf aan academische studies en maatschappelijke toekomst ook de overstap naar het profboksen.
Een jaar na zijn profdebuut kroonde de talentrijke bokser zich op 7 november in Theater Carré, Amsterdam tot Nederlands profkampioen in het super welter door een puntenoverwinning op Denis Krieger. 23 dagen later stapte hij in Alphen aan den Rijn alweer in de ring voor zijn achtste profpartij.

“Het is belangrijk voor mijn loopbaan om zoveel mogelijk partijen tegen sterke ervaren tegenstanders te boksen”, zegt Köhlen. Karpets was zo’n tegenstander. Zo iemand sla je er beslist niet even uit.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno