Hoofdmenu

Voorlezen, goede start in het leven!

Het Voorleesontbijt op woensdag 22 januari is de aftrap van de nationale Voorleesdagen bij Peuteropvang Heerlen en Voerendaal. Dit jaar lezen onder andere Lex Nelissen, Pé Diederen, Eliane Géron, Roel Leers en Mark van den Berg voor uit het prentenboek ‘Moppereend’ met tekst en illustraties van Joyce Dunbar en Petr Horáček.

 

Onderzoek door het Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research heeft uitgewezen dat voorlezen kinderen een voorsprong geeft wat betreft lees- en leervaardigheden. Drie tot vijf keer per week voorlezen betekent een half jaar voorsprong met lees- en leervaardigheden op andere kinderen zo zegt het onderzoek. En bij iedere dag voorlezen geeft dat zelfs een voorsprong tot een jaar op kinderen die minder vaak of nooit worden voorgelezen. Het voorlezen geeft een kind dus een goede start in het leven.

Daarom wordt er in alle locaties van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal iedere dag voorgelezen, heeft iedere locatie een voorleescoördinatoren en een leeshoek waar voorgelezen kan worden maar waar de peuters zich ook kunnen terugtrekken met een boek. Het Voorleesontbijt is één van de hoogtepunten van het jaar. De leidsters van iedere locatie maken een ontbijtje klaar, de voorlezer schuift aan en leest voor en ontbijt mee.

Dit jaar is voor alle peuters een verrassing, een placemat/peuterleesplank die door ouders en peuters gebruikt kan worden om van te eten. Maar ook om er woordjes mee te oefenen, verhaaltjes te verzinnen en plaatjes te herkennen.