Hoofdmenu

Blijf sporten en bewegen tijdens en na corona.

Door de coronamaatregelen sporten en bewegen mensen minder dan voorheen. Voor veel mensen, jong en oud, is het in deze bijzondere tijden lastig om in beweging te blijven of te sporten. Een op de tien sportende Nederlanders is zelfs helemaal gestopt. De gemeente Kerkrade en de Sportstichting Kerkrade vinden het verdwijnen van opties om te bewegen zorgwekkend.

Wethouder Jo Schlangen (Sport): “Het wordt ons vaak makkelijk gemaakt om niet te bewegen. Zeker nu we veelal thuis verblijven en thuiswerken, is de kans op bewegen nog minder. In deze coronaperiode zijn nog geen goede oplossingen gevonden om dat gemis op te vangen. De knauw op onze gezondheid is groter dan we hadden gedacht.” Toine Ruiters (Sportstichting Kerkrade) vult aan: “Daarnaast verdwijnt nu ook vaak de motivatie om het na het opheffen van de coronamaatregelen weer te beginnen met bewegen. De conditie raakt te ver achterop om straks weer de draad op te pakken”

Het belang en de meerwaarde van ongeorganiseerd sporten in deze coronatijd is jammer genoeg te weinig zichtbaar, zeker met het oog op het weer gaan sporten in club- of verenigingsverband, zodra dat weer mogelijk wordt. Een klein beetje bewegen heeft al een groot effect, iets is namelijk altijd beter dan niets. Dat je door voldoende te bewegen gezond, fit en vrolijk kan blijven, dat wisten we al. De kans op overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatzieken, longklachten, depressie, suikerziekte en vele andere chronische ziekten wordt door bewegen en sporten stukken kleiner.

Mogelijkheden. Maar er zijn, rekening houdend met de coronamaatregelen, mogelijkheden binnen de gemeente Kerkrade aanwezig om op een ongedwongen manier voldoende te bewegen.

  • Zoek bijvoorbeeld een wandelmaatje om de prachtige wandelroutes in en rondom Kerkrade te ontdekken. Kijk hiervoor op de website www.wandelgidszuidlimburg.com
  • In Kerkrade zijn 2 fitness parken gelegen die vrij toegankelijk zijn. De eerste is gelegen langs de Roderlandbaan, de tweede tegenover kasteel Erenstein.
  • Verder zijn er in Parkstad verschillende mountainbike routes te vinden op de website www.mozl.nl/routes
  • Kerkrade beschikt over 45 speelplekken verspreid over de verschillende wijken.
  • Oost 1 (Oost-Zuid) 11 speelplekken met 61 speeltoestellen
  • Oost 2 (Oost-Noord) 10 speelplekken met 69 speeltoestellen
  • Noord 6 speelplekken met 36 speeltoestellen
  • West 6 speelplekken met 32 speeltoestellen

De speelplekken zijn openbaar en dus te allen tijde te gebruiken om te spelen en te bewegen.

Daarnaast zijn er websites met informatie over sporten tijdens corona en videofragmenten met thuisoefeningen:

Na corona. Zoals aangegeven, door het gemis aan beweging nu, ontbreekt straks de motivatie om weer te beginnen. De noodzaak om op de een of andere manier te blijven bewegen is daarom groot. Zodat na corona niet alleen het sporten weer opgepakt kan worden maar ook het gemis aan sociale contacten opgelost kan worden.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno