Hoofdmenu

Droom om samen een restaurant te beginnen werd inderdaad werkelijkheid.

Heerlense Naomi Habets & vriend Joey Remie bedrijfsleiders Escobar aan de Roerkade in Roermond.

 

Redactionele intro: toen deze redacteur het verzoek kreeg, middels een vraag- en beantwoording interview om dit artikel te maken kwamen bij hem weer zogenaamde jeugdsentimenten bovendrijven. Hiertoe natuurlijk verstrekking van enige uitleg. Welnu, de insteek van dit artikel heeft betrekking op de stad Roermond en dan specifiek de omgeving van de Roerkade waar Naomi & Joey de nieuwe bedrijfsleiders zijn van de Escobar. Het blijkt namelijk dat de moeder van deze redacteur in een zijstraat van de Roerkade in 1917 is geboren. Helaas overleed zij plotseling zal op oudjaar 1961.

Het hierboven aangehaalde jeugdsentiment is terug te voeren naar zijn kinderjaren. Zoals heel bekend voert de (beroemde) Stenenbrug over de Roer vanuit de Roerkade naar de Voorstad St. Jacob. In deze Voorstad woonde (en nog) namelijk familie van zijn moederskant. Deze redacteur was in de vroegere kinderjaren steevast met Kerstmis, Pasen en de zomer (toen nog in de maand augustus) inderdaad in genoemde Voorstad op vakantie bij deze familie. En dan speciaal bij opa Schouten (was overigens niet zijn echte biologische opa), direct wonende aan het plein. Nadien werd zelfs door de familie aan het plein een café gerund. Ook woonde er familie aan de achterkant van de kathedraal.

In het toenmalige grote huis op het Voorstadplein woonde opa Schouten aan een kant van de woning en was aan de andere kant een drukkerij gevestigd. In deze drukkerij was de schrijver dezer ook dagelijks te vinden. Vandaar toen al de interesse voor de drukkunst en nadien voortvloeiende in zijn journalistieke besognes. Begrijpelijk dat, gezien de aandacht die Naomi & Joey als nieuwe bedrijfsvoerders van de Escobar aan de Roermondse Roerkade nu via dit artikel ten deel vallen, met veel plezier is gemaakt. Wanneer alles weer mogelijk zal zijn, met betrekking tot Covid-19, zal deze redacteur zeker zijn moeders geboortestad weer opzoeken met uiteraard ook een bezoek aan de bedrijfsvoerders Escobar t.w. Naomi & Joey en eigenaar Raoul Bijlmakers aan de Roerkade. Beloofd.

Na deze redactionele intro vervolgens dan het artikel, opgebouwd uit een vraag- en antwoord interview via mail met in de “hoofdrol” Heerlense Naomi Habets. Natuurlijk vroeg P.A. aan Naomi om zich t.b.v. haar lezers even zelf voor te stellen.

Naomi liet hiertoe weten dat zij geboren en getogen is in Heerlen en nu 24 jaar is. Zij bracht haar liefdevolle jeugd samen door met haar ouders Hady en Theo. Vol trots en dankbaarheid geeft ze dan ook aan dat haar ouders haar altijd gesteund heeft in alles wat ze deed. Ook nu weer met haar nieuw avontuur in Roermond. Overigens woont Naomi samen met haar vriend Joey Remie en bovendien is ze een super trotse bonusmama van Lucia Remie die hun leven laten bruisen. Mooier kan toch eigenlijk niet.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd voordat bedrijfsleider werd?

Naomi: “als 12-jarige startte ik mijn opleiding op het Herlecollege in Heerlen. Hier volgde ik de richting consumptief om allerlei vakken te leren zoals o.a. keuken, bediening en zelfs bakkerij. Daarna ben ik verder gaan studeren op de Hotelschool in Hasselt waar ik mij verder ontplooide in de keuken en bediening. Ik volgde een specialisatie jaar gastronomie gericht op bediening waar ik onder andere barista en sommelier leerde. Ten slotte heb ik ook nog een specialisatie jaar onthaal gevolgd waar ik leerde dat communicatie enorm belangrijk is, de manier waarop je gasten ontvangt. Jij bent het visitekaartje van de zaak. Je krijgt maar 1x de kans voor een eerste indruk”.

Heb je ook nog bijscholing gehad?

Naomi: “ik houd niet van stil zitten en ben mij verder gaan ontwikkelen in het vak, zo heb ik mijn leermeester diploma behaald om leerlingen en stagiaires te mogen begeleiden. Een Barista cursus gevolgd en ook mijn WSET2 diploma in ontvangst mogen nemen. Al deze ervaringen kan ik weer delen met mijn gasten en medewerkers”.

Voordat je bij Escobar Roermond bedrijfsleider werd had je nog andere baantjes gehad?

Naomi: “al vroeg op mijn 12de levensjaar verdiende ik een zakcentje bij het Asta cultuurcentrum voormalig bedrijf van mijn oom en tante. Werkte ik  achter de bar, de bediening en zelfs in de keuken. Daarna ging ik als stagiaire aan de slag bij Hotel Winselerhof in Restaurant Pirandello welk uiteindelijk mijn werkplek werd voor 5 jaar. Hier heb ik mij enorm breed kunnen ontplooien. Zo heb ik de bruiloften en partijen mogen leiden. De leerlingen in het restaurant mogen opleiden, de keuken meehelpen tijdens de banqueting en zelfs achter de receptie hadden ze af en toe een handje nodig. Ze konden ze mij breed inzetten, ik was van alle markten thuis, dat maakte het juist ook superleuk! Ook mijn talen heb ik hier kunnen ontwikkelen zoals Frans, Engels en Duits.

Na de 5 leuke jaren ben ik als assistent maître gaan werken bij Kasteel Vaalsbroek waar ik mij heb kunnen trainen in het leiderschap .Ik heb vele stages gelopen in binnen en buitenland. Ten slot kreeg ik de fantastische kans om assistent maître te worden bij Restaurant Rantrée, daar was ik natuurlijk enorm trots op. Jennifer Silvius-Hermans en Ralph Hermans zijn enorm hartelijke mensen die mij alle in en outs van het vak hebben laten zien. Zij steunen ons ten volle in de stap van het nieuwe avontuur de Escobar. Daar zijn wij heel dankbaar voor”.

Wat brengt jouw baan voor taken met zich mee, c.q. de precieze de inhoud van je functie bij Escobar?

Naomi: “als gastvrouw ben je het visitekaartje van de zaak, je ontvangt de gasten en zorgt dat alles in goede banen verloopt, van aperitief tot aan de koffie. Tevens sta ik ook klaar voor onze medewerkers en de communicatie tussen de keuken en de bediening. Het is dus van enorm belang dat je het overzicht goed bewaard.

Naast het contact met de gasten is ook het contact met de leveranciers van essentieel belang. Ik zorg ervoor dat we genoeg voorraad hebben en zorg voor het mailingverkeer en de reserveringen. Maar nog het allerbelangrijkste is dat onze gasten met een brede glimlach naar buiten gaan en genoten hebben van hun beleving bij Escobar”.

Hoe ben je bij Escobar Roermond terechtgekomen?

Naomi: “Joey en ik wilde graag samen een zaak runnen en keken rond wat we met deze filosofie konden doen. Toen kwam Raoul Bijlmakers op ons pad. Raoul & Joey kennen elkaar uit het verleden en hebben een deel de zelfde leermeesters genoten. Hierdoor wisten ze dus precies wat ze aan elkaar zouden hebben. Overigens is Raoul ook eigenaar van Zinc wine & dine een aantal deuren verder van  Escobar. Wij zullen waar het kan elkaar  versterken en ook intensief samenwerken, maar toch 2 verschillende zaken met beide een eigen filosofie.

Raoul was al bezig met een tweede onderneming genaamd Escobar, hij zocht nog geschikte kandidaten om  Escobar uit te baten. Na veel praten, koffie en wijn kwamen wij tot de conclusie dat samen dit fantastische bedrijf uit te gaan draaien de juiste keuze is. Joey en ik zullen nu dagelijks tijdens openingsuren aanwezig zijn en Raoul in de luwte op de achtergrond”.

Hoe ziet jouw werkdag bij Escobar eruit?

Naomi: “we zijn nog niet effectief open geweest maar vanuit onze visie gezien starten we de dag met een kopje koffie, maken de zaak weer tiptop in orde voor onze gasten. Daarbovenop bespreken de dag en plan van aanpak. Ik verzorg de voorbereiding voor de lunch en het diner voor een vlottere service, Check de voorraad en doe de nodige bestellingen en beantwoord ook de mailing. Na afloop drinken we ons een goed glas wijn om de dag mooi af te sluiten en bepreken we eventuele drempels die we beter kunnen doen. Over een positieve instelling gesproken”.

Wat betekent de Escobar voor jou/jullie?

Naomi: “ESCO betekend in het Italiaans: ik ga op stap.  Je bent er in principe immers meer aanwezig dan thuis. Daarom zorg ik er altijd voor dat het bij Escobar gezellig met een fijne werksfeer en je na het service met dezelfde glimlach weer naar buiten gaat als dat je naar binnen bent gekomen. Dit is mijn passie en mijn droom en we zorgen ervoor dat dit tot een succes komt en verder”.

Wat is het lekkerste gerecht op de kaart bij Escobar?

Naomi: “mijn ouders hebben mij opgevoed met de norm eten wat de potschaft hierdoor ben ik een alleseter. Maar als ik dan toch mijn voorkeur mag geven ga ik voor de “terrine van rendang met kokos, mango, gepofte rijst en lotuswortel”. Het water loopt me nu al in de mond”.

Op welke doelgroep richt Escobar zich het meest?

Naomi: “bij Escobar komen gasten die voor kwalitatief en vaktechnisch goed eten gaan. Mooie wijnen, lekkere biertjes & sexy cocktails, En dat allemaal in een casual atmosfeer met hippe muziek & vlotte bediening. Meerdere gerechten proeven & delen aan een tafel vol lekker eten & drinken. Kortom iedereen is welkom”.

Wat zijn de plezierige kanten van jouw baan en wat liet je besluiten om uiteindelijk voor de horeca te gaan?

Naomi: “Wat mijn baan plezierig maakt is het verrassen van de gasten, daarmee bedoel ik de gerechten en de wijnen zo weten te combineren dat het elkaar versterkt en dat gasten een wauw effect hebben. Zelf vind ik organiseren en plannen heel leuk en het in de watten leggen van de gasten dat vindt je allemaal binnen het vak horeca. Dit heeft mij dan ook laten besluiten om voor dit vak te kiezen”.

Waardoor raak jij bij Escobar gemotiveerd of geïnspireerd?

Naomi: “dat moet ik nog onderzoeken, door de corona/Covid-19 hebben wij helaas nog geen opening gehad maar wat mij wel al enorm motiveert is om te zien hoe nieuwsgierig de gasten zijn en ons steunen door een menu te bestellen. Dit geeft al de waardering, we hopen deze gasten snel persoonlijk te mogen ontvangen bij Escobar. Daarnaast hebben wij ons door design, smaken, geuren & kleuren van over de hele wereld laten inspireren en vindt u dit ook terug in het interieur en de opgemaakte borden.

Wat is je grootste ergernis of waar raak je juist energie van kwijt in de horeca?           

Naomi: “dit is een lastige vraag om op te antwoorden, maar wat ik als vervelend ervaar is als collega’s op een vervelende manier worden benaderd door gasten terwijl ze het op een hun eigen manier goed willen doen. Ik zie liever het respect.

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

Naomi: “samen met Joey en Lucia wandelen door de natuur en Lucia kennis laten maken met de producten uit de natuur die we gebruiken in de keuken. Ook bij Lucia komen de horeca kriebels al langzaam als papa achter de pannen staat doet ze maar al te graag mee. Geweldig toch. Maar ook samen uit eten doen we graag, het liefst met het zonnetje op ons gezicht en een glas bubbels in de hand.

Waar droom je van?

Naomi: “Onze droom was om samen een restaurant te runnen, ik kan de lezers van Parkstad Actueel vertellen dat die droom is uitgekomen. Wij zijn hier heel blij mee en zijn Raoul dan ook meer dan dankbaar dat hij ons deze kans heeft gegeven en we zijn nog lang niet van plan om hiermee te stoppen ”.

Naomi namens Parkstad Actueel van harte bedankt voor je spontane en eerlijke beantwoording van de door ons gestelde vragen. Groeten ook aan Joey en Raoul en hopelijk kunnen jullie spoedig gestalte geven aan de daadwerkelijke opening van Escobar aan de Roerkade in Roermond. Zou fijn zijn. Tot ziens, blijf gezond en veel zakelijk succes.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno