Hoofdmenu

Voetballiefhebber op en aan de zijlijn

Raymond Beijer: Spakenburg-IJsselmeervogels is het summum”  

 

 

Voetbal is een telkens weer een belevenis. Nou goed dan, de ene keer wat meer dan de andere, maar toch. Iedere liefhebber van het spelletje zal die these beamen. Spelen voor veel publiek maakt het nog aantrekkelijker. In het amateurvoetbal maken we dat laatste in onze regio helaas niet meer al te vaak mee. Maar we hebben iemand gevonden, een assistent-scheidsrechter, die de wedstrijd om het kampioenschap in de 2e Divisie in Werkendam tussen Kozakken Boys en vv Katwijk mocht meemaken, dit met zo’n 9.000 enthousiaste en fanatieke toeschouwers langs de lijn. Tevens heeft hij ook “de amateur Derby van Nederland op zijn cv staan, namelijk Spakenburg – IJsselmeervogels of te wel de blauwen tegen de rode. Zijn naam: Raymond Beijer (35) uit Kerkrade. We gingen in gesprek.

 

De voetballer

Als jongetjes op voetbal gaan, is dat in het begin meestal om achter de bal aan te hobbelen. De plek van verdediger, middenvelder of aanvaller is dan in de regel de positie die je krijgt toebedeeld. Van die jongens verhuizen er in een later stadium enkelen richting het doel, vaak omdat er niemand (meer) te vinden is die dat wil doen, of gewoon, omdat ze het leuk vinden. Andersom zie je niet zo vaak. Maar wel in het geval van Raymond Beijer. Hij vertelt: ,,Ik begon op vijfjarige leeftijd bij KVC Oranje. We speelden in die tijd bij ‘De Broeders’ achter het voormalige Jongenspensionaat in Bleijerheide. Een jaar later ging ik naar RKTSV in Terwinselen, waar ik de hele jeugd heb doorlopen en vervolgens nog in het tweede elftal heb gespeeld. Bij de F-, E- en D-jeugd heb ik als keeper gefungeerd, daarna werd ik aanvaller. Dat ben ik tot en met de senioren gebleven.”

De overstap

Raymond Beijer is 35 jaar, maar inmiddels een bekend gezicht in het land der arbiters en assistenten. Dan kan het haast niet anders of hij moet langer geleden de overstap hebben gemaakt van voetballen naar de arbitrage. Raymond zelf vertelt over het hoe en waarom. Hij zegt: ,,Ik was op dat moment, na mijn vertrek bij RKTSV, jeugdtrainer bij KVC Oranje en gestopt met voetballen. Mijn broer Martijn (nu als assistent-scheidsrechter actief in de Keukenkampioen Divisie; red.)  floot daar onze competitiewedstrijden. Toen ben ik zelf ook jeugdwedstrijden bij KVC Oranje gaan fluiten. Dat beviel en wel zodanig dat ik, na twee seizoen jeugdtrainer te zijn geweest, de overgestapt heb gemaakt van verengingsscheidsrechter naar KNVB-scheidsrechter. Het fluiten van jeugdwedstrijden sprak mij meer aan dan het voetballen zelf. En, om heel eerlijk te zijn, daarnaast had ik het gevoel dat ik in het arbitreren meer kon bereiken dan als voetballer.”

De assistent

Raymond Beijer vertelt ons dan dat hij slechts één jaar actief is geweest als KNVB-scheidsrechter. Hij werd assistent, de functie die hij ook nu nog vervult. Daarover zegt Raymond: ,,Ik had veel meer talent om als assistent op te treden dan als scheidsrechter.” Wie onze gesprekspartner een beetje kent, kan zich daar wel iets bij voorstellen. Een rustig, gedreven en behulpzaam persoon, die zich in de regel bescheiden opstelt, nou niet direct een type Bas Nijhuis of Bjorn Kuipers, eerder iemand om wat meer op de achtergrond te blijven, of in ieder geval niet direct om publiciteit verlegen zit. Dat hij niettemin gedreven is, laat zijn opmars als assistent zien. Snel klom hij omhoog op de ladder der assistenten. Tegenwoordig komt hij uit in de tweede divisie. Raymond: Dat is inderdaad in een rap tempo gegaan. Ik begon in de hoofdklasse als assistent-scheidrechter. Telkens aan het einde van het seizoen maakte ik een stap omhoog en nu ben ik dus in de tweede divisie beland.”

Mooie herinneringen

We hebben al melding gemaakt van de klassieker, “de amateur derby in het amateurvoetbal” tussen Spakenburg & IJsselmeervogels.  Raymond Beijer was erbij, niet als doodgewone toeschouwer, nee, als assistent-scheidsrechter. Over die wedstrijd en andere mooie ervaringen: Ik heb zeer zeker een paar mooie herinneringen als assistent. Zo heb ik onder andere diverse derby’s mogen assisteren in de tweede divisie. Zoals in het seizoen 2017-2018, die tussen TEC Tiel en FC Lienden. En in hetzelfde seizoen was ik actief in de kampioenswedstrijd in de derde divisie tussen Jong Vitesse en Blauw-Geel’38 uit Veghel. Maar de mooiste wedstrijd in dat seizoen was toch wel de kampioenswedstrijd in de tweede divisie, voor bijna 9.000 toeschouwers, tussen Kozakken Boys en vv Katwijk. Beide ploegen konden op de laatste speeldag kampioen worden (Katwijk had één punt voorsprong op Kozakken Boys) en het toeval wilde dat beide ploegen op de laatste speeldag, 26 mei 2018, tegen elkaar moesten spelen. Danny Buijs, nu trainer bij FC Groningen, stond aan het roer bij Kozakken Boys. De thuisclub kreeg -beelden op You Tube laten dat zien- behoorlijk wat kansen, maar het bleef bij 0-0 en Katwijk was kampioen. Eén wedstrijd steekt er nog wat meer bovenuit, als je het hebt over mooie ervaringen. Dat is de derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels in het seizoen 2018-2019. Die wedstrijd is het summum en wil iedere scheidsrechter en assistent wel op zijn of haar CV hebben staan. Is me dus toch maar mooi gelukt.”

Raymond Beijer vertelt ons dan dat hij als assistent-scheidsrechter nog niet met agressie in aanraking is gekomen. Bedreigd is hij nog nooit. Als teleurstelling ervaart hij wel, net als zowat elke voetballiefhebber, het niet kunnen uitspelen van het voetbalseizoen verleden jaar en mogelijk ook nu weer. Maar hij toont zich ook relativerend realistisch, getuige: ,,Maar we moeten hiervoor ook alle begrip opbrengen en dit geldt, denk ik, ook voor alle andere sporten buiten het voetbal om.”

De bescheidenheid van Raymond Beijer komt weer bovendrijven als hij ons, wanneer we vragen naar zijn ambities, als antwoord geeft: ,,Mijn ambitie als assistent- scheidrechter is om dit nog zo lang mogelijk te doen op het niveau waar ik nu actief ben.”

Andere zaken

Raymond Beijer heeft, het moge duidelijk zijn, al heel wat ervaring. Die houdt hij ninet enkel voor zichzelf, maar stelt hij ook beschikbaar om anderen van dienst te zijn. Zo was hij binnen de COVS onder meer coach van David Kloekke, inmiddels ook actief als assistent-scheidsrechter in de tweede divisie. Momenteel coacht onze gesprekspartner Wesly Veldman, die als zodanig fungeert in de hoofdklasse. Al met al toont Raymond zich content met de samenstelling van het arbitragekorps. Hij onderbouwt dat met: ,,Ik vind dat wij een prima mix hebben van jong talent en de wat meer ervaren oudere scheidsrechters onder ons.” Ook voor de VAR heeft hij een goed woordje: ,,Een prima hulpmiddel voor scheidsrechters en assistenten”, zegt hij om dan, gezien de huidige Covid-perikelen af te sluiten met: ,,Blijf gezond in deze moeilijke tijden, en hopelijk is er snel licht aan het einde van deze tunnel.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno