Kompels uit Parkstad, inclusief ook uit Stadsdeel Heerlerheide, present in mijnwerkersmis

 

 

 

 

 

 

 

Het is al een aantal jaren eens per maand gebruikelijk dat door het houden van een H Mis de verongelukte mijnwerkers, c.q.“kompels of koempels” herdacht worden en dat tevens gebeden wordt voor de nabestaanden. Dit is niet van toepassing alleen voor de destijds omschreven stoere delvers van het zwarte goud in de mijnzetels van de voormalige Limburgse mijnindustrie. Integendeel zelfs, want mijnwerkers zijn er al van oudsher in de wereld. Dus wordt ook aandacht geschonken aan de buitenlandse kompels/koempels.

 

 

 

Zoals bekend werd genoemde H. Mis jarenlang gehouden in de St. Antonius van Paduakerk in de buurtschap De Vrank. Deze is al ruime tijd geleden onttrokken aan de eredienst. Sluiting van deze kerk noopte de organisatoren om uit te zien naar een andere kerk omdat de gedachtegang voor de overleden mijnwerkers, hun naasten en ook de nog levende oud-mijnwerkers niet verloren mag gaan. Vandaar dus de zoektocht naar een andere kerkelijk onderkomen. Deze werd gelukkig gevonden in Landgraaf (Schaesberg) in de parochiekerk Petrus en Paulus gelegen aan het plaatselijke Kerkplein. In deze kerk vinden dan de mijnwerkers H. Missen plaats, in welke vieringen, behalve kompels uit lParkstad inclusief ook iedere keer weer kompels uit Stadsdeel Heerlerheide bij aanwezig zijn.

 

Zo ook weer komende zondag 25 februari wanneer in de heilige Mis van 11.00 uur v.m. dit maal alle verongelukte mijnwerkers van de voormalige Heerlense mijnzetel Mijn Oranje Nassau 1 worden herdacht. Het betreft dan de 73 ondergronds en 38 bovengronds verongelukte mijnwerkers en wordt er natuurlijk gebeden voor hun nabestaanden. Deze heilige Mis wordt muzikaal opgeluisterd door Sobornost,Slavisch Byzantijns gemengd koor uit Kerkrade onder leiding van dirigent Wiel Bonten. Het woord ‘Sobornost’ betekent eenheid en dat woord geeft precies de sfeer van het koor aan.

In de  heilige Mis van komende zondag 25 februari worden ook de slachtoffers van de zware buitenlandse mijnrampen worden herdacht. Op 7 februari 1962 verongelukte op de  Mijn Luisenthal (Völklingen) 299 slachtoffers en volgende mijnongevallen deden zich voor 7 februari 1990 Yeni Çeltik Turkije 68 slachtoffers,11 februari 1952 Mijn Minister-Stein (Dortmund) 136 slachtoffers, 22 februari 1960 Mijn Karl-Marx (Zwickau) 123 slachtoffers en tenslote nog op 20 februari 1946 Mijn Grimberg schacht¾ Bergkamen 405 slachtoffers. Alle slachtoffers kwamen helaas om door verschrikkelijke mijngasexplosies.

Geef een reactie