In Memoriam Hoensbroek verliest met Bertus Luchies een spil van de gemeenschap

 

Het overlijden van Bertus Luchies, alom bekend als ‘de schoenmaker van Hoensbroek’, heeft veel emotie losgemaakt in de gemeenschap in Gebrook. Begrijpelijk. Met de sympathieke en joviale Bertus Luchies verliest Hoensbroek een volksvertegenwoordiger en man met antennes naar de gemeenschap.

 

 

Bertus Luchies, die als tiener zijn beide ouders verloor, heeft het nooit cadeau gekregen in het leven. Maar de man die op dertienjarige leeftijd zijn broer Gerrit in het schoenmakersvak volgde, wist met een enorme portie doorzettingsvermogen en een optimistische levensinstelling ook de hoogste golven te meesteren. Niet op het laatst dankzij de onvoorwaardelijke steun van echtgenote Irene.

In de jaren veertig jaren was er op iedere hoek van de straat een schoenmaker. De opkomst van goedkoop schoeisel, eind jaren zestig, zorgde voor een drastische reductie van de beroepsgroep. De opkomst van goedkope hakkenbars deed de rest. Volgens officieuze cijfers telt ons land nu nog maar ruim 1200 schoenmakers.

Schoenmaker Bertus Luchies maakte het van nabij allemaal mee. Hij kende ook de problematiek van de kleine zelfstandige tot in den treuren. Een schoenmaker is een van de technisch meest moeilijke beroepen. Meester vakman Bertus Luchies had het vak tot de ‘FF’ in de vingers.   Om te overleven werkte hij als een werkduivel. Soms van vrijdagmorgen tot zaterdagavond, zonder nachtrust. Om aansluitend op een oude fiets en later met een tweede hands brommer of auto het gerepareerde schoeisel bij de klanten af te leveren.

‘Rocking Apache’.Schoenmakerij Luchies groeide door zijn enorme inzet en werklust uit tot een begrip in Hoensbroek en omstreken. Maar ook anderszins groeide de naam Luchies uit tot een begrip.  Of het nu was als drummer van de legendarische band ‘Rocking Apaches’, actief wielrenner, wielerbegeleider van zijn broer Gerrit (“dat was een heuse amateurtopper”), mechanicien van zijn zonen Ronny en Patrick, voorzitter van de voetbalvereniging v.v. Helios ’23; of als politiek volksvertegenwoordiger op Bertus Luchies kon je altijd rekenen.

U kunt persoonlijk afscheid nemen van Bertus in de rouwkamer van Monuta Universele aan de Hoofdstraat 100 in Hoensbroek.

De uitvaartdienst is vrijdag 5 juli om 12.00 in crematorium Schiffersheide in Kerkrade.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie