Maastricht gaat baby- en incontinentieluiers recyclen en restafval in hoogbouw en centrum tweewekelijks ophalen.

 

De gemeente Maastricht gaat vanaf 1 oktober 2021 baby- en incontinentieluiers recyclen en per 1 januari 2022 het restafval ook in hoogbouw en centrum eens per twee weken ophalen. De gemeente heeft de ambitie om in 2030 al het huishoudelijk afval dat vrijkomt te recyclen of te hergebruiken, zodat er geen grondstoffen meer worden verspild. Eerder besloot de gemeenteraad (29 januari 2019) om het inzamelsysteem voor huishoudelijk afval stadsbreed aan te passen. De implementatie daarvan gebeurt gefaseerd.

Aparte bak met toegangssysteem voor baby- en incontinentieluiers. Inwoners van Maastricht kunnen vanaf 1 oktober 2021 op (ongeveer de helft van) de milieuperrons baby- en incontinentieluiers in een aparte bak aanbieden. Hiervoor zijn straks speciale zakken gratis verkrijgbaar bij de bestaande verkooppunten voor de restzak.

De containers voor baby- en incontinentieluiers worden voorzien van een toegangssysteem omdat de kwaliteit (zuiverheid) van gescheiden ingezamelde afvalstromen (landelijk) een steeds groter aandachtspunt is. Inwoners met baby- of incontinentieluiers kunnen zich vanaf september online of telefonisch melden bij de gemeente. Er wordt bij aanmelding niet gevraagd of het baby- of incontinentieluiers betreft. De gemeente registreert geen medische en ook geen gebruiksgegevens.

Nieuwe producten uit baby- en incontinentieluiers. De gemeente brengt het gescheiden materiaal naar de eerste volwaardige luierverwerkingsinstallatie in Nederland van ARN in Weurt. Daar wordt het afval onder hoge druk en hoge temperatuur gerecycled. Hierdoor worden niet alleen ziektekiemen gedood, maar ook restanten van medicijnen afgebroken die mogelijk in het materiaal zitten. Uit de verwerkte baby- en incontinentieluiers worden biogas, compost en herbruikbare plastics geproduceerd.

Tweewekelijkse inzameling restafval. Met de komst van de aparte bakken voor baby- en incontinentieluiers en de eerder ingevoerde hogere service voor Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten (GFT+E), kan er in Maastricht nog meer en makkelijker afval gescheiden worden aangeboden. Er hoeft dus nog maar weinig in de rood-witte restzak. Daarom haalt de gemeente vanaf 1 januari 2022 het restafval in heel Maastricht eens per twee weken op. Dat betekent dat de ophaalfrequentie voor de hoogbouw en voor het centrum daalt van wekelijks naar tweewekelijks. Voor inwoners in de laagbouw wijzigt er niets.

Meer afvalscheiding leidt tot minder restafval. Maastricht streeft naar een stad waar afval niet meer verloren gaat, maar waar alles wordt hergebruikt of gerecycled. Wethouder Aarts: “Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten (GFT+E) worden compost voor een vruchtbare bodem. Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) en oud papier worden nieuw verpakkingsmateriaal. We zijn er trots op dat we binnenkort ook baby- en incontinentieluiers kunnen laten recyclen. Inwoners hoeven deze stankbron straks niet meer in de restzak aan te bieden, maar kunnen het op ieder gewenst moment kwijt. Dat is wel zo fijn en het scheelt restzakken en dus geld.”

Bijzondere omstandigheden. Voor minder mobiele inwoners die niet zelfstandig naar het milieuperron kunnen en geen hulp uit de omgeving hebben, zoekt de gemeente een oplossing. Dat geldt ook voor inwoners met medisch afval anders dan incontinentieluiers, denk bijvoorbeeld aan stoma-afval. Dat afval mag niet in de container voor baby- en incontinentieluiers.

Voor deze twee situaties benadert de gemeente partners zoals de Stomavereniging, Stichting Samen Onbeperkt, Maastricht voor iedereen en Adviesraad Sociaal Domein om samen, vóór 1 januari 2022, een oplossing uit te werken. Meer informatie volgt eind 2021.

Maastricht afvalloos 2030. Maastricht is van de grotere steden in Nederland een van de koplopers als het gaat om het scheiden en recyclen van afval. Op jaarbasis zamelt de gemeente gemiddeld zo’n 100 kilogram restafval per inwoner in. De ambitie is om dit in 2030 terug te brengen naar 0 kilogram.

In 2020 implementeerde Maastricht fase 1 van het nieuwe inzamelsysteem. Dat gebeurde door het serviceniveau voor de inzameling van Groente-, Fruit- en Tuinafval + Etensresten (GFT+E) te verhogen. Vanaf 1 januari 2020 hebben ook alle inwoners in de hoogbouw een groene bak en wordt het GFT+E (met maximaal twee bundels snoeiafval) in de hele stad wekelijks gratis opgehaald.

Daarnaast heeft de gemeente Team Afvalloos opgericht. De afvalcoaches uit dit team bieden persoonlijke hulp en ondersteuning aan bewoners in de hoogbouw bij het scheiden van GFT+E. Helaas is de start hiervan vanwege corona (voorlopig) on hold gezet. De kracht van het project zit namelijk in het persoonlijke contact en de begeleiding. Dat kan nu niet op een verantwoorde manier plaatsvinden.

Geef een reactie