Vijfde wijnroute voor wijnregio Zuid-Limburg
Gemeente Meerssen omarmt wijncultuur
In navolging van de ontwikkeling van de populaire Routes des Vins in Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen en de Wijngaarden wandeling in Noorbeek, is de nieuwe bewegwijzerde wijnroute ‘Wijngaard wandeling Meerssen’ gelanceerd. Met deze educatieve route kan de bezoeker nu nog uitgebreider kennis maken met de Zuid-Limburgse wijn. Meerssen is een waardevolle aanwinst in het rijtje van wijnroutes in Zuid-Limburg vanwege de rijke historie die terug te voeren is naar de Romeinse tijd. Visit Zuid-Limburg wil Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als de eigen inwoner en hiermee het kwalitatief hoogwaardig toerisme bevorderen.
De gemeente Meerssen kent drie wijngoederen: Wijngoed Raar Saint Remi, Domein De Wijngaardsberg en Wijngaard Raarberg. Tijdens de 9 kilometer lange themawandeling passeert men deze wijngaarden afgewisseld door de mooie vergezichten van het heuvellandschap. Borden bij de wijngaarden voorzien de wandelaar o.a. van informatie over de wijnen en het productieproces ervan. De route is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Meerssen.
“De Romeinen legden al wijngaarden aan in deze contreien. Ook de monniken in de middeleeuwen waren ervan overtuigd: Zuid-Limburg is gemaakt voor de wijnbouw. In 968 werd al melding gemaakt van wijnstokken langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De prachtige wijnroutes laten bezoekers en onze eigen inwoners genieten van alles dat onze mooie heuvelachtige regio te bieden heeft” zegt Peter Hovens, wethouder Toerisme van de gemeente Meerssen.
Een rijke historie. Het oudste bewijs van wijnbouw in ons land komt uit 968. Toen de Romeinen in Meerssen enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg. Druivenstokken stonden hier langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. Na de Romeinse tijd kwamen deze wijngaarden in het bezit van de Karolingers, zij bouwden een jachtslot in Meerssen. Zo heeft ook Karel de Grote na de jacht al mogen genieten van de wijnen van Meerssen. Ook is het heel aannemelijk dat het Verdrag van Meerssen in 870 werd beklonken met een Meerssense wijn.
Naast wijnbouw en het Romeins verleden, kent Meerssen ook een rijk religieus verleden. Van oudsher is het een plek van bezinning en de bekende pelgrimsroute Camini de Santiago (ook wel St. Jacobsroute) loopt voor een deel door de gemeente Meerssen. Tijdens de wijnroute komt men rondom Waterval de schelpenbordjes tegen. Nog steeds bezoeken vele pelgrims de Basiliek om de wonderen die zich hier voltrokken te gedenken.
Wijnregio Zuid-Limburg. Met steeds meer wijngaarden die uit de grond ‘schieten’, wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren én een Beschermde Oorsprong Benaming boekt Zuid-Limburg steeds meer succes als wijnregio. De combinatie van de rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio’s in Nederland.
“Wij zien samen met meerdere gemeenten mogelijkheden in de ontwikkeling van onze wijncultuur en zijn blij met deze routes. Helemaal omdat dit thema sterk verbonden is met het DNA van onze regio. Zuid-Limburg als wijnregio is uniek in Nederland en vraagt om zichtbaarheid. Hiermee trekken wij nieuwe Bourgondiërs naar Zuid-Limburg waarvoor ons gebied veel te bieden heeft”, aldus Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg.
Alle wijnroutes en meer informatie over Wijnregio Zuid-Limburg is te vinden op: www.wijnregiozuidlimburg.nl en www.visitzuidlimburg.nl/wijnroutes.
Foto’s Visit Zuid Limburg