24 september 2024

Gemeenten Parkstad slaan handen ineen voor aanpak Landelijk Gebied

Stadsregio Parkstad Limburg en de gemeenten Beekdaelen,  Simpelveld en Voerendaal slaan de handen ineen om samen de grote opgaven in het landelijke gebied in de regio aan te pakken.

In gesprekken met belanghebbenden en gebruikers van drie gebieden worden oplossingsrichtingen en maatregelen verkend voor de thema’s die centraal staan in het ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied’: natuur, water en klimaat. Ook andere thema’s die in deze gebieden spelen, zoals toerisme en leefbaarheid, worden daarbij meegenomen.

Door deze samenwerking willen de gemeenten en Stadsregio een gezamenlijke bijdrage leveren aan de landelijke- en provinciale doelstellingen voor het landelijk gebied. Onder regie van de Rijksoverheid wordt gewerkt aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De Provincie Limburg werkt in dat kader aan een eigen gebiedsprogramma voor het landelijke gebied in de provincie (het LPLG). De aanpak in Parkstad gebeurt in samenwerking met partijen zoals het waterschap, gemeenten, Rabobank, maatschappelijke partners, (agrarische) ondernemers en terreinbeherende organisaties. Juist voor Zuid-Limburg is een zorgvuldige aanpak van de opgaven belangrijk, gelet op de vele bijzondere landschappen en Natura-2000 gebieden die de regio rijk is.

De aanpak is in eerste instantie gericht op drie gebieden. In Beekdaelen gaat het om de omgeving van Schimmert – Ravensbosch, in Voerendaal om het Ransdalerveld en in Simpelveld om een deel van het stroomgebied van de Eyserbeek. Het betreft hier gebieden die elk verschillen in karakter en waar ook de opgaven op verschillende manieren te zien zijn. Inmiddels zijn de initiatiefnemers samen met adviesbureau Viforis gestart met het bestuderen en in kaart brengen van de specifieke opgaven per gebied. Op korte termijn wordt de dialoog aangegaan met betrokken partijen in de drie gebieden. Ook wordt een stakeholderbijeenkomst georganiseerd op donderdag 11 mei.

Uiterlijk in juni worden per gebied oplossingsrichtingen met een daarbij horende schatting van benodigde investeringen gepresenteerd.  De plannen worden als voorstel, voor het hiervoor genoemde programma LPLG, ook aangeboden aan de Provincie en gedeeld met het Rijk.

Eerder hebben de Zuid-Limburgse gemeenten hun visie op de opgaven in het landelijk gebied aan de Provincie aangeboden via ‘Perspectief in Zuid-Limburg, een gemeentelijke visie op de transitie van het landelijk gebied’.

Tekst en foto: Stadsregio parkstad-limburg.nl