NIEUWE VOORSTELLING OPERA COMPACT IN PREMIÈRE IN VENLO!

Miscommunicatie
Het is een drukte van belang in de Piet Kingma Zaal van Theater De Maaspoort te Venlo: over een paar dagen is de première van “De Toorn van Babel”, een nieuwe opera over miscommunicatie tussen culturen. Oed-speler Adil Benhsain stemt zijn instrumenten die hij in de voorstelling bespeelt en sopraan Fenna Ograjensek neemt in de kleedkamer nog een paar teksten door. Tegelijkertijd geeft regisseur Sybrand van der Werf een workshop over beeldvorming en communicatie in het decor van de voorstelling aan werknemers van De Maaspoort.

“Miscommunicatie kan een bedrijf letterlijk ‘duur komen te staan’ “, legt Van der Werf uit: “Naast dat het nu reuring brengt hier in het theater, gaan we de komende twee jaar met bedrijven aan de slag. Voor ons een nieuwe manier om direct contact te maken met ons publiek.” Na de workshop is de vloer weer voor de acteurs. “De voorstelling is erg persoonlijk. Maar tegelijkertijd komen die eigen ervaringen samen met dingen die ik nooit zo maar zou zeggen: dat blijft een uitdaging”, zegt Adil Benhsain na afloop van een doorloop. “Eigenlijk speel ik mezelf, maar toch ook weer anders”.

Cultuurverschillen 
Fenna Ograjensek, tevens zakelijk leider van Opera Compact, staat naast Benhsain op de vloer en vertelt het oude verhaal van de toren van Babel. “In veel culturen komt dat verhaal voor, maar hier blijft het niet bij vertellen. Cultuurverschillen, het onbegrip dat daar vaak het gevolg van is en dan de pijn en het verdriet die daarbij komen kijken vormen deze voorstelling. En het bijzondere is dat mede dankzij de muziek het echt persoonlijk wordt: begrip ontstaat niet tussen groepen, maar tussen mens en mens”. De muziek komt gedeeltelijk uit het operarepertoire, maar dankzij de oed (een Oosterse variant van de luit) ontstaat direct een heel andere atmosfeer.

Van der Werf: “Het blijft heel spannend om nieuw repertoire te maken: het is toch anders dan de zoveelste Zauberflöte. Maar juist dat past zo goed bij Opera Compact; we willen ons publiek graag verrassen met ‘iets anders’ en gelijk toegankelijk zijn door de muziekkeuze. Herkenning en verrassing hand in hand”. “De Toorn van Babel” gaat op vrijdag 21 april om 20:15 in première. Kaarten zijn verkrijgbaar via De Maaspoort Theater en Events | Opera Compact

Foto’s: Sanne Linssen