24 september 2024

The Dutch Minister of Defence, Ms Kajsa Ollongren, visited JFCBS HQ, Brunssum, the Netherlands and the Dutch Delegation on 03 May 2023. Picture by OR-9 Leo Roos, JFCBS PAO

Brunssum – Woensdag 3 mei ontving het ‘Headquarters Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) de Nederlandse minister van Defensie, mevrouw Kajsa Ollongren te gast.

De commandant JFC Brunssum, generaal Gugliemo Luigi Miglietta, heette minister Ollongren van harte welkom bij de hoofdingang van het hoofdkwartier. Daarna vond een gesprek plaats onder vier ogen en sloot men af met een briefing. Na het officiële deel kreeg ze een lichte lunch aangeboden in gezelschap van de burgers en militairen van de Nederlandse delegatie werkzaam op het Brunssumse kamp.

The Dutch Minister of Defence, Ms Kajsa Ollongren, visited JFCBS HQ, Brunssum, the Netherlands and the Dutch Delegation on 03 May 2023.
Picture by OR-9 Leo Roos, JFCBS PAO

Minister Ollongren verklaarde, dat ‘Nederland zeer trots is om dit zeer belangrijke hoofdkwartier al meer dan 50 jaar in Brunssum te mogen huisvesten. Met geallieerd personeel en de Nederlanders in HQ JFCBS, speelt dit hoofdkwartier een zeer voorname rol in het versterken van de afschrikking en verdediging van de noordoost-flank van de NAVO. Het bondgenootschap was nog nooit zo verenigd’.    

‘Het is voor mij een grote eer haar te hebben mogen ontvangen’, aldus generaal Miglietta. ‘Ik ben zeer dankbaar voor de ondersteuning, die wij continue ontvangen van ons gastland, de provincie Limburg en in het bijzonder de gemeente Brunssum. Met het Nederlandse burgerpersoneel en de militairen werkzaam in HQ JFBS, maar ook elders, speelt Nederland een belangrijke rol in het verdedigen van het NAVO-grondgebied en het afschrikken van agressie door een mogelijke tegenstander tegen Nederland of een van de 30 bondgenoten.

HQ JFCBS is een van de belangrijkste militaire hoofdkwartieren van de NAVO, verantwoordelijk voor het leiden van operaties in vredes- en crisistijd. JFCBS is het enige hoofdkwartier op operationeel niveau in de NAVO-structuur, dat onder bevel staat van een Europese generaal.

Het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier viert dit jaar haar 70’ste verjaardag. In 1953 werd de voorganger (HQ AFCENT) van HQ JFCBS opgericht te Fontainebleau, zo’n 100 km ten zuiden van Parijs.

Tekst en foto: NAVO