24 september 2024

Nationale Dodenherdenking op Brits Oorlogskerkhof Brunssum

Brunssum – Op donderdag 4 mei vond ook weer de jaarlijkse dodenherdenking plaats in Brunssum op de algemene begraafplaats en het Britse oorlogskerkhof. Brunssum bracht een plechtig eerbetoon aan hen die het ultieme offer brachten, waardoor wij vandaag genieten van -de niet vanzelfsprekende- vrede en vrijheid.

De herdenkingsactiviteiten begonnen met een plechtigheid in de St. Gregoriuskerk. In de kerk toonde men de nieuwe film ‘Hoop’, het wonderbaarlijke verhaal over de Joodse onderduikers in Brunssum tijdens de tweede wereldoorlog. Verder gaven diverse Nederlandse en Duitse kinderen aan wat hun gevoel over vrijheid is.

Na voltooiing vormden de aanwezigen een stoet achter het vlaggendetachement van het NAVO-hoofdkwartier ‘Joint Force Command Brunssum’ en begaven ze zich naar de algemene begraafplaats Brunssum. Daar werd twee minuten stilte in acht genomen. De locoburgemeester Hugo Janssen sprak het publiek toe in het Nederlands en het Engels. Het publiek luisterde aandachtig naar zijn indrukwekkende woorden.

Een soortgelijke ceremonie vond vervolgens plaats op het aangrenzende Britse oorlogskerkhof in aanwezigheid van veel hoge militaire hoogwaardigheidsbekleders. Bij ieder van de 328 Britse of Gemenebest graven werden bloemen gelegd door de scoutingleden. Vervolgens ontstaken zij in bijzijn van hun vader of moeder een kaars bij eenieder en sloot de ceremonie af met de ‘Last post’ en het lied ‘Land of hope and glory’.

Na het formele deel vond er een receptie plaats in de ‘Brikke Oave’, waarbij de scoutingleden in het zonnetje werden gezet door de locoburgemeester en een aantal generaals van HQ JFC Brunssum, waaronder de commandant generaal Guglielmo Luigi Miglietta.

Tekst en foto’s: https://www.facebook.com/NATOJFCBS