25 september 2024

Harmonie St Gerardus Heksenberg-Heerlen gaat op grootse wijze haar 85 jarig bestaan vieren   

Receptie en feestavond op 7 oktober en een geweldig concert op 18 november

Wat gaat tegenwoordig de tijd toch snel, zo lijkt het tenminste. Bij de redactie van ParkstadActueel ligt nog goed in de herinnering de viering van het 80 jarig bestaan van de Heksenbergse harmonie. Destijds werd ook door deze media de aandacht gegeven aan de viering van genoemde 80 jarige mijlpaal. Natuurlijk krijgt nu de 85 jarige harmonie ook de terechte aandacht in ParkstadActueel. Wat wellicht niet zo bekend is mag, volgens Genootschap Onze Taal, een 85 jarig jubileum ook aangeduid worden als kroonjaar. In dit geval is het ook van toepassing voor jubilerende en sympathiek overkomende harmonie St Gerardus Heksenberg-Heerlen. Mooi toch.

Uit de geschiedenis van Harmonie St Gerardus blijk dat de oprichting heeft plaats gevonden op zaterdag 11 juni 1938. De oprichting vond destijds plaats in de achterzaal van voormalige  Café-restaurant Hotel Bergerode, c.q. Quaedvlieg, gelegen op de Roebroekweg. In deze achterzaal werd de oprichting, tijdens een gehouden vergadering, een feit. Door de genoemde oprichting werd de parochie St Gerardus Majella Heksenberg, toen nog klein van omvang, een heus muziekgezelschap rijker. Toen al muzikaal van toegevoegde waarde.

Zoals ook al bij het 80 jarig jubileum aangegeven is ook nu, 85 jaar later, harmonie St Gerardus nog steeds een gezonde, moderne muziekvereniging met oog op tradities. De vereniging geschiedenis leert dat de harmonie al in 1998 promoveerde naar de ereafdeling en in 2003 zelfs naar de superieure afdeling. In  haar lange bestaansgeschiedenis waren uiteraard een groot aantal (vakkundige)-dirigenten aan de harmonie verbonden. In dit jubileumjaar staat de harmonie o.l.v. Jan van Hulten. Overigens speelt ook de doorstroming van jeugdige leden een grote rol binnen dit muziekgezelschap.

Naast beoefening van muziek door haar leden is de jubilerende harmonie ook bijzonder trots op het gegeven dat zij de beschikking hebben over veel actieve vrijwilligers. Een bijzonder apart voorbeeld in deze zijn al vele tientallen jaren, weer of geen weer, maandelijks de oud-papierophalers. Voor hen rest een bijzonder chapeau. Ga daar maar aan staan. Ook mag toegevoegd worden dat, behalve het muzikale niveau, de jubilerende harmonie op gezette tijden ook zorg draagt voor verrassende (thema)-concerten. Maar ook haar functie in de wijk Heksenberg/Pronsebroek staat bij St Gerardus hoog in het vaandel.

Harmonie St. Gerardus bestaat nu dus 85 jaar en is het uiteraard vanzelfsprekend dat zij deze nieuwe mijlpaal niet zo maar voorbij laten gaan. Integendeel zelfs, want zaterdag 7 oktober wordt in Gemeenschapshuis Heksenberg Hei Grindelweg 84 van 19.00 tot 20.30 uur de jubileumreceptie gehouden. Tijdens deze receptie worden 6 jubilarissen gehuldigd. Saillant detail: deze 6 jubilarissen vertegenwoordigen maar liefst 200 jaar lidmaatschap. Prachtig toch.

Op de foto zittend van links naar rechts: Bertien Larue 25 jaar lid, Romy Ewoldt 50 jaar lid, Jacqueline Wijnen 12,5 jaar lid  Staand van links naar rechts: Jacques Martens 50 jaar lid, Pierre Martens 50 jaar lid, Henny Dauwerse 12,5 jaar lid

 

Na de jubileumreceptie zal ongetwijfeld het gemeenschapshuis, zoals het zo mooi heet tot aan de kleine uurtjes op zijn “grondvesten” daveren. Hoezo? Welnu, dit middels de topformatie Tonight en bijgestaan door DJ Peter Nitche. Overigens is deze jubileum feestavond gratis toegankelijk. Een lovenswaardig jubileumgeschenkje toch?

 

Maar ook in het kader van 85 jaar Harmonie St. Gerardus zal op zaterdag 18 november een concert in de Brikke Oave in Brunssum plaats vinden. Het is dan ook een aanrader om dan te genieten van een prachtige avond vol met afwisselende muziek. Een veelvoud aan genres zoals pop, klassiek en bigband komt voorbij. Met medewerking van zanger Maurice de Greef en trompettist Marc Huynen.

Kaarten zijn te koop via: https://shop.tickli.nl/event/heksenberg-favorites-festival  Koop tijdens de Early Bird je ticket voor 15,- euro tot 2 oktober, daarna kosten de kaarten 20,- euro.

Foto’s: Harmonie St Gerardus Heksenberg.

Redactie ParkstadActueel: hfd/eindredacteur Callie Steijaert