Gemeente Landgraaf verlengt samenscholingsverbod jongeren

Gemeente Landgraaf

De gemeente Landgraaf gaat het samenscholingsverbod voor twee gebieden met een half jaar verlengen en het samenscholingsverbod voor een nieuw gebied toevoegen. Het verbod geldt sinds oktober 2022 voor de gebieden rondom het centrum van Schaesberg en het centrum van Waubach. De verlenging gaat in op 30 september 2023 en geldt tot en met 30 maart 2024. Park ter Waerden komt er als nieuw gebied bij. In de genoemde gebieden mogen overlastgevende jongeren tot 23 jaar niet bij elkaar komen in groepen van drie of meer personen. Met de (verlenging van de bestaande) maatregel wil Landgraaf de jeugdoverlast voor een langere periode aanpakken. 

De gemeente Landgraaf heeft al langer te maken met ernstige overlast van jeugdigen. Binnen de aanpak jeugdoverlast zijn al veel maatregelen getroffen, onder meer cameratoezicht in het centrum van Schaesberg, extra controles door boa’s en politie en de inzet van straatcoaches en jongerenwerkers. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat deze totaalaanpak van overlast werkt. Ook het bestaande samenscholingsverbod laat zien dat dit een effectief middel is.

Op basis van de ervaringen van het afgelopen jaar vinden de gemeente, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie het nog te vroeg om het bestaande samenscholingsverbod op te heffen. Het veelvuldig handhavend optreden toont enerzijds aan dat de handhavers van de gemeente en de politie gebruik kunnen maken van effectieve middelen om jeugdoverlast aan te pakken, maar anderzijds toont het ook aan dat de verschillende maatregelen nog steeds nodig zijn omdat ze niet door alle jeugdigen worden nageleefd. Vanuit deze optiek is gekozen voor verlenging van het samenscholingsverbod binnen de twee genoemde gebieden en de toevoeging van een nieuw gebied.  

Strenge juridische voorwaarden

Burgemeester Richard de Boer: ‘Zware maatregelen om overlast op straat te voorkomen, kennen strenge(re) juridische voorwaarden. Dat geldt voor dit samenscholingsverbod, maar bijvoorbeeld ook voor cameratoezicht. Dat betekent dat zulke maatregelen altijd een tijdelijk karakter hebben.’

De burgemeester benadrukt dat met minder ingrijpende en/of preventieve maatregelen het gewenste doel op dit moment nog niet bereikt kan worden. ‘De vrees voor verdere verstoring van de openbare orde bestaat nog steeds. Dat maakt het noodzakelijk dat we in overleg met politie en het Openbaar Ministerie de afweging hebben gemaakt om het samenscholingsverbod met een half jaar te verlengen. 

Uit de ervaringen van de boa’s, de politie en de straatcoaches van het afgelopen jaar is gebleken dat er nog steeds behoefte is aan de inzet van het samenscholingsverbod in bepaalde gebieden. In het gebied Achter de Haesen is het al langer rustig. Daarom is er geen aanleiding meer om het samenscholingsverbod in dat gebied in stand te houden.’

Explosieve toename jeugdoverlast

In het gebied van sportpark Park ter Waerden echter is de laatste maanden sprake van een explosieve toename van jeugdoverlast waar sporters en omwonenden last van hebben. Dat is de reden dat Park ter Waerden aan het gebied wordt toegevoegd waarbinnen het samenscholingsverbod geldt.

Foto en Tekst: Gemeente Landgraaf