Huiseigenaren in heel Nederland openen op zaterdag 28 oktober & 4 november hun deuren voor bezoekers en vertellen hoe zij hun woning energiezuiniger en duurzamer hebben gemaakt. Ook de Familie Wilmes, bezig met het renoveren van het aardgasvrije appartement boven het Parapluiehuis (1916) in het centrum van Heerlen, doen mee aan de Duurzame Huizen Route. Op 28 oktober en 4 november delen zij ervaringen met bezoekers. Een unieke kans om duurzaam wonen te ervaren en ideeën op te doen.


“We zijn zeker nog niet klaar zegt Guido Wilmes van het 100 jaar oude Parapluiehuis in Heerlen, maar in zowel de bovenwoning als de winkel is een hoop verduurzaamd en we hebben momenteel als enige in de straat geen gasaansluiting meer. Via de WoonWijzerWinkel Parkstad hebben we een aantal offertes aangevraagd en zijn 1,5 jaar geleden aan de slag gegaan. Naast dak- en gevelisolatie, een lage temperatuur warmtepomp installatie (verwarmen, koelen en tapwater) is er ook samen met vrijwilligers van de Stads- en Dobbeltuin 90m2 groendak gerealiseerd met alle voordelen van dien. Sinds kort staan op het groendak ook zonnepanelen die beter presteren door het onderliggende groen.
Voor een rondleiding dient men zich bij voorkeur ook via de site aan te melden. Na de rondleiding is er gelegenheid om in de Duurzame winkel en theeschenkerij ‘Het Parapluiehuis Heerlen’ een kop thee of koffie te drinken en te ervaren hoe wij deze in de oorspronkelijke staat hebben teruggebracht.”

De familie Wilmes nodigt bezoekers van harte uit om op afspraak te komen kijken op zaterdag 28 oktober en 4 november.


Duurzame huizen
Naast de woning van de familie Wilmes, gaan ook allerlei andere huizen open in de regio. De huiseigenaren delen ervaringen met uiteenlopende duurzame maatregelen, denk aan de (hybride) warmtepomp, verschillende soorten isolatie of het duurzaam opwekken van zonne-energie. Wie overweegt om stappen te zetten op het gebied van duurzaam wonen, kan tijdens de Duurzame Huizen Route waardevolle kennis en inspiratie opdoen.


Geïnteresseerden kunnen zich via www.duurzamehuizenroute.nl inschrijven voor een bezoek bij één of meer woningen. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 28 oktober en 4 november.

Foto en Tekst: duurzamehuizenroute