Extinction Rebellion herovert de publieke ruimte van de fossiele industrie XR vervangt in heel Nederland meer dan 500 abri posters bij bushokjes, metrohaltes, straten en pleinen als protest tegen fossiele reclame.

Afgelopen vrijdag 28 juni  hebben rebellen van Extinction Rebellion (XR) door heel Nederland meer dan 500 abri posters vervangen door XR-posters met de tekst “Hier hing fossiele reclame”. Nederland hangt aan de lopende band vol met fossiele reclames, XR is het zat. Fossiele reclames beschadigen onze planeet, maken ons ziek en houden onrechtvaardige systemen in stand. Met de actie toont XR hoe fossiele reclames constant onze bushokjes, metrohaltes, straten en pleinen vervuilen. Zo herovert XR de publieke ruimte van de fossiele industrie.

Woordvoerder Emile Sprenger van XR: “Elke dag moeten 20.000 onschuldige kinderen vluchten door extreem weer en de komende drie decennia zullen tot maar liefst 300 miljoen mensen moeten vluchten als gevolg van ondraaglijke hitte, extreem weer, overstromingen, voedsel- en watertekorten, allemaal veroorzaakt door de fossiele industrie. [1, 2]  De fossiele industrie gebruikt fossiele reclame om ons te misleiden en de vraag naar hun schadelijke producten te vergroten. XR is er klaar mee: in de publieke ruimte horen geen fossiele reclames.”

Omdat onze regering haar verantwoordelijkheid verzaakt om fossiele reclame te verbieden, blijft de blik van XR na de actie van vandaag op scherp staan. Wanneer een fossiele reclame poster verschijnt in een abri, zal XR deze vervangen. De actie is onderdeel van de landelijke XR campagne ‘Stop Fossiele Reclames’.

Fossiele reclame maakt ons ziek
Recent riep António Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, landen op om, in navolging van tabaksreclame, ook fossiele reclame te verbieden: Veel overheden beperken of verbieden reclame voor producten die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, zoals tabak. Ik roep elk land op om fossiele reclame te verbieden, en [..] om te stoppen met het bijdragen aan de vernietiging van de planeet.” [3]

Het in opdracht van minister Jetten uitgebrachte wetenschappelijke advies is glashelder: “Een verbod op fossiele reclames is een essentiële maatregel om een duurzame transitie te bewerkstelligen en versnellen.” [4] Sprenger: “Reclame voor tabaksproducten is verboden. Jaarlijks sterven meer mensen door de fossiele industrie dan door de tabaksindustrie. Bedrijven als Shell, KLM en Corendon zijn de fossiele opvolgers van Marlboro. Fossiele reclame moet natuurlijk ook verboden worden.”

De eisen van Extinction Rebellion
XR eist een verbod op reclames voor vliegreizen, cruisevakanties, auto’s met een verbrandingsmotor, kolen-, olie- en gasbedrijven en hun producten. XR eist daarnaast een verbod op marketingevenementen, greenwashing, advertorials, branding en sponsoring van musea, sport, culturele evenementen en scholen door fossiele bedrijven. Het gaat dan om luchtvaartmaatschappijen, cruisemaatschappijen, autofabrikanten met meer dan 30% omzet uit auto’s met verbrandingsmotoren, en kolen-, olie- en gasbedrijven.

Drie graden opwarming
De afgelopen decennia hebben westerse regeringen de financiële belangen van de fossiele industrie boven het welzijn van hun eigen bevolking en van het mondiale zuiden geplaatst. Sprenger: “Volgens de wetenschap zitten we binnen vijf jaar op anderhalve graad opwarming; als we nu geen radicaal ander beleid voeren, komen we aan het eind van de eeuw uit op drie graden opwarming. [5] Drie graden opwarming betekent de migratie van meer dan een miljard mensen, het instorten van ijskappen met als gevolg oncontroleerbare zeespiegelstijging, grootschalig verlies van biodiversiteit, en frequente en verwoestende extreme weersomstandigheden. [6] Drie graden opwarming betekent een planeet die we niet meer herkennen. We kunnen het ons niet langer permitteren om de vervuilende fossiele industrie hun gang te laten gaan met het vernietigen van alles wat ons dierbaar is.”

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Vanuit de onderliggende eis KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR IEDEREEN stelt XR drie eisen aan de overheid:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

____________________________________________

Noot voor redacties, niet voor publicatie
Voor informatie over deze actie neemt u contact op met onze woordvoerder Emile Sprenger (+31 6 17276195‬, emile.sprenger@stopfossielereclames.nl).

Voor meer informatie over de XR campagne Stop Fossiele Reclames:
www.stopfossielereclames.nl

Voor algemene informatie of beeldmateriaal neemt u contact op met XR Media:
media@extinctionrebellion.nl

Voor meer informatie over Extinction Rebellion NL:
www.extinctionrebellion.nl
media@extinctionrebellion.nl
https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionNL/

https://twitter.com/NLRebellion
https://www.instagram.com/extinctionrebellionnl/

Bronnen

[1] https://www.mo.be/nieuws/elke-dag-20000-kinderen-op-de-vlucht-door-extreem-weer
[2] https://global.ilmanifesto.it/climate-refugees-could-reach-300-million-a-population-without-rights/
[3] https://www.bbc.com/news/articles/cv22vl99vwro
[4] https://tinyurl.com/mvrybc4b
[5] https://www.unep.org/resources/production-gap-report-2023
[6] https://healthpolicy-watch.news/planet-faces-nearly-3c-warming-without-relentless-emissions-cuts-un-report-finds/