Gezamenlijk persbericht van de stad Aken, de StädteRegion Aachen en de stad Herzogenrath

Logo: Gemeente Herzogenrath

Commissies bevestigen fusie vanaf oktober 2024

STAWAG en enwor worden één

“Meer kracht voor de regio.” Dit is het motto waaronder de twee energie- en waterleveranciers STAWAG en enwor vanaf oktober 2024 zullen fuseren. Het gezamenlijke bedrijf zal dan opereren onder de naam STAWAG – Stadt- und Städteregionswerke Aachen AG en ziet zichzelf als buur en verzorger voor alle energiebehoeften van de mensen in de regio – of het nu in Aken, het noordelijke district of de Eifel is.

“We geven het groene licht voor een gemeenschappelijke onderneming die niet alleen bij Aken of Herzogenrath hoort, maar natuurlijk ook thuis is in de stadsregio”, zegt Sibylle Keupen, burgemeester van de stad Aken. “Het bedrijf bevordert de energie- en warmtetransitie ook buiten de grenzen van Aken. Het resultaat is een nog sterkere regionale partner voor een klimaatvriendelijke energievoorziening. Als lokale leverancier biedt de “nieuwe” STAWAG haar klanten een uitgebreide service en een breed scala aan producten voor meer duurzaamheid in alle energiezaken.”

“Lokale overheden staan voor enorme uitdagingen, zoals de financiering van de warmte- en vervoerstransitie en de noodzakelijke investeringen in de watervoorziening als gevolg van klimaatverandering,” zegt gemeenteraadslid Dr. Tim Grüttemeier. “Het gezamenlijke bedrijf is nog efficiënter en zal de lokale autoriteiten ontlasten door nog stabielere distributies. Als groeiend bedrijf dat al de nadruk legt op innovatie en verdere ontwikkeling, is de “nieuwe” STAWAG een aantrekkelijke werkgever. Voor ons is de fusie opnieuw een belangrijk teken van de vele voordelen die samenwerking in de stadsregio met zich meebrengt.”

Iets meer dan een jaar geleden gaven de aandeelhouders van beide bedrijven het startsein voor een intern project ter voorbereiding op de overdracht van de bedrijfsactiviteiten op 1 oktober 2024. Na intensief voorbereidend werk en een groot aantal afgesloten contracten is het nu zover: de fusie is definitief bezegeld tijdens de bestuursvergaderingen van STAWAG op 17 juni 2024 en enwor op 27 juni 2024.

“Alles zal beter blijven: de mensen in de regio zullen profiteren van een uitgebreid dienstenaanbod zonder dat ze hun gebruikelijke service hoeven op te geven: het klantencentrum in Kohlscheid blijft een belangrijk aanspreekpunt voor klanten”, zegt Dr. Benjamin Fadavian, burgemeester van de stad Herzogenrath. Ongeveer 40 medewerkers van onder andere STAWAG Energie GmbH zullen hun intrek nemen in het huidige enwor-gebouw: De volle dochteronderneming van STAWAG plant wind- en zonneparken en exploiteert al meer dan tien windparken in de regio, nog eens 15 in het hele land en heeft nog veel projecten in de pijplijn. Dr. Fadavian: “We kijken ernaar uit om STAWAG Energie hier binnenkort te verwelkomen: Voor ons als gemeente is dit een sterk signaal ten gunste van een duurzame oriëntatie op de energievoorziening.”

Klanteninformatie in september

De fusie wordt pas de komende maanden zichtbaar en tastbaar voor mensen: In september 2024 ontvangen klanten van enwor een informatiebrief waarin de overgang van enwor naar STAWAG wordt aangekondigd en de vervolgstappen worden uitgelegd. De belangrijkste boodschap: “Wij regelen alles en komen tijdig bij u terug met alle belangrijke informatie. We bieden je ook veel meer dan alleen elektriciteit, gas en water.” In de toekomst zullen mensen in de regio profiteren van een breder scala aan diensten, zoals energieadvies, subsidieprogramma’s en aanbiedingen voor elektromobiliteit, PV-systemen, warmtepompen

en nog veel meer. Het dienstenaanbod zal ook worden uitgebreid met twee klantencentra – in Aken en Kohlscheid – en de e-store in de Energy Mile aan de Kapuzinerkarree in Aken.

Lancering op 1 oktober 2024

Op 1 oktober zal enwor zijn volledige bedrijfsactiviteiten overdragen aan STAWAG door middel van een spin-off in overeenstemming met de Transformation Act in ruil voor aandelen in STAWAG. De “nieuwe” STAWAG zal dan een totale omzet genereren van 1,171 miljard EUR en totale activa van 1,751 miljard EUR (op basis van het boekjaar 2023). De totale omzet zal dan meer dan 670 miljoen kilowattuur elektriciteit bedragen, meer dan 1.370 miljoen kilowattuur gas, 350 miljoen kilowattuur warmte en iets minder dan 30 miljoen kubieke meter water (gebaseerd op het boekjaar 2023). Op 1 oktober 2024 zullen ook alle medewerkers van Enwor overgaan naar de STAWAG Groep, waarvan het personeelsbestand dan zal groeien tot ongeveer 1.500 medewerkers.